Žene će vladati svetom

Rođenje jedne devojčice nedavno je uzburkalo duhove u Španiji. Mala Leonor je prvenče španskog prestolonaslednika Felipea i njegove supruge Leticije. Prvo – pa žensko! Zagovornici ravnopravnosti polova tvrde da bi Leonor, kao prvorođena, trebalo da dobije pravo da jednog dana nasledi oca na tronu, čak i ako kasnije bude dobila brata.

Borba za ženska prava na ostalim poljima išla je lakše nego u kraljevskim porodicama. Ipak, i poslednji čuvari patrijarhalnih normi polako popuštaju. Nekima više nije važno da li je prvenče plave krvi dečak ili devojčica, što dokazuju i reformom zakona.

Još nismo sigurni da li je u Španiji rođena buduća kraljica. Međutim, na mnogim dvorovima promene su već počele. Belgijska princeza Elizabet, kao i Katarina Amalija, prvenče holandskog prinčevskog para, i Ingrid Aleksandra iz Norveške već se spremaju da jednog dana ponesu krunu. Aiko, jedinica budućeg japanskog cara Naruhita, zvanično će postati očeva naslednica na prestolu sledeće godine, posle promena zakona koji je favorizovao muške potomke.

Da se svet menja vidi se i u vaspitanju budućih kraljica. Dok su decu kraljevskih parova nekada vaspitavale guvernante, danas male princeze maze i paze roditelji. Mame i tate izvode ih u šetnju, igraju se s njima i vode ih u školu. Na naslovnim stranama svetskih časopisa ranije su se pojavljivale fotografije starmale kraljevske dece, dok danas možemo da vidimo malu Amaliju kako se igra loptom, Ingrid kako puzi nasred ulice ili Aiko kako se vere po drvetu.

Očekuje se da će prestolonaslednice koje odrastaju u toplom porodičnom gnezdu uneti na svetsku scenu dah svežine. Političarke koje danas stoje rame uz rame s muškarcima morale su da budu amazonke i da sve podrede karijeri kako bi se izborile za svoje mesto u društvu. Budućim kraljicama, međutim, vlast je data rođenjem, kao nešto što prirodno dolazi i za šta se celog života vaspitavaju. Umesto ratobornih muškaraca i žena zmajeva upravljanje državama preuzeće nežne majke, lepe, obrazovane i elegantne, uzori kakve narod voli i poštuje.

Princ na belom konju odjahao je u legendu – u modi su princeze. Zapamtite njihova imena. Ove ljupke lepotice, od kojih su neke još u pelenama, vladaće jednog dana svetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.