Zimski čovek

Postoji li snežni čovek Jeti? O tom pitanju raspravljaju mnogi, i naučnici i laici. Televizijski kanal A.U.S. odlučio je da istraži postojanje legendarnog Jetija u Nepalu. Ova kompanija tvrdi da je pronašla otiske stopala sličnih onima za koje se govori da pripadaju velikom snežnom čoveku.
Tim od devet producenata poznate emisije o neispitanim svetskim fenomenima, pod nazivom „Destinacija – istina“, naoružanih infracrvenim kamerama, proveo je nedelju dana u ledenom regionu Mont Everesta i pronašao čudne otiske stopala na obalama reke Manju, na visini od 2.850 metara. Jedan od tri pronađena otiska stopala dugačak je oko stopu, ali je slične veličine i izgleda kao otisci koji pripadaju mističnom biću za koje se veruje da živi u snežnim pećinama. Neustrašiva ekspedicija ipak ne veruje da pronađeni otisci pripadaju medvedu. Svi se slažu u jednom, a to je da su „pronalasci“ prava misterija.
Priče koje prepričavaju šerpasi i vodiči o divljem i dlakavom biću koje šeta Himalajima osvajaju strane planinare na Mont Everestu još od dvadesetih godina prošlog veka. Nekoliko puta su planinari tražili Jetija i neki su tvrdili da su pronašli otiske njegovih stopala u snegu. Međutim, niko nije zaista video to biće, a nije ni zvanično potvrđeno da Jeti postoji.
Reporteri čuvene emisije kažu da su otiske pronašli na peskovitom tlu i da će oni odmah biti poslati ekspertima u Sjedinjene Američke Države na analize. Takođe, tvrde da su otisci bili relativno sveži i stari samo 24 časa pre nego što su ih pronašli. „Otisak je odličan i vrlo sam zaintrigiran!“, kaže vođa njihovog tima. Ovaj pronalazak će doprineti i povećanim istraživanjima o Jetiju.
Pojedini šerpasi veruju da su Himalaji dom čudnih bića kao što je Jeti, za koga jedni kažu da je zaštitnik, a drugi da je uništitelj.
Bilo kako bilo, u ovakvim pričama uvek postoji doza misterije. A vreme će pokazati da li stvarno postoji neobično biće na Himalajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.