U trendu

Živa boginja

Kontroverzna devojčica iz Nepala koju su mnogi budisti i hindusi obožavali kao Kumari – „živu boginju“, odustala je od svoje božanske pozicije sledeći zahtev svoje porodice.
Jedanaestogodišnjakinja po imenu Sajani Shakya bila je obožavana čitavih devet godina kao živa boginja antičkog hrama u gradu Baktapur, blizu Katmandua, glavnog grada Nepala, prema vekovima staroj tradiciji.
„Ona više nije Kumari“, rekao je Dipak Pandey, stariji zvaničnik državne korporacije koja nadgleda kulturne događaje u ovoj veoma religioznoj naciji. Pandey je rekao da devojčicina porodica želi da izvodi religiozne rituale koji od nje zahtevaju da odustane od te božanske pozicije i vrati se njima.
Ove žive boginje se tradicionalno povuku kada dostignu doba kada treba da dobiju menstruaciju.
Prošle godine Sajani je dospela na prve strane svih svetskih novina nakon svoje posete Sjedinjenim Američkim Državama kako bi promovisala film o ovoj drevnoj tradiciji. Neki religiozni zvaničnici su kritikovali ovaj njen put, govoreći da se to protivi tradiciji. Oni su čak i pretili da će joj oduzeti titulu, ali je ta pretnja kasnije povučena.
Po ovoj prastaroj tradiciji, devojčica se odabere iz budističke porodice i prolazi rigorozne procese i testove da bi postala „živa boginja“. Ona postaje inkarnacija moćne boginje Kali i obožavaju je i hindusi i budisti do trenutka kada dobije menstruaciju; nakon toga ona se vraća svojoj porodici a bira se nova boginja.
„Pokušavamo da pronađemo zamenu za Sajani“, izjavio je Pandey.
Dok je boginja, izložena je svim počastima i svuda je obožavana, mada je potpuno zarobljena jer ne sme da napusti palatu, sem za određene ceremonije. Čim se iz bilo kog razloga pojavi krv na njenom telu, prestaje da bude boginja, dobija svoju slobodu i bogatstvo. Ipak, ostaje usamljena do kraja života, jer postoji verovanje da ona donosi nesreću i svi momci beže od nje.
Neki aktivisti za zaštitu ljudskih prava potpisali su peticiju da vrhovni sud stane na put takvoj tradiciji, tvrdeći da se na taj način devojčici uskraćuje normalan život. Sud tek treba da odluči o zahtevu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.