U trendu

Zlatni dečko

Zlatni retriver je kao stvoren za odgajanje, čak i u malim stanovima i gradskim sredinama. Beskrajno je miran i dobronameran, a vlasnici tvrde da mu je poslušnost urođena. Za lov je kao stvoren. Međutim, ima i onih koji ga drže u svom domu zbog njegovih plemenitih osobina. Inače, zlatni retriver je do danas zadržao veliku otpornost – može da podnese i polarne hladnoće.
Telo mu je dobro građeno, a kosti su mu izuzetno jake. Ima tamnomrke oči i mrk ili crn nos. Uši su mu malo teške i razmaknute. Dlaka može da mu bude kraća ili duža, ali je zato uvek gusta. Ispod gornje površine nalazi se vuneni sloj, kao kod vidre, koji je nepromočiv i ne propušta vodu. To omugućava zlatnom retriveru da satima pliva u ledenoj vodi. Lovci tvrde da je navika zlatnog retrivera da se već na početku lova baca u vodu. Iz vode donosi ustreljenu divljač, a čim je preda gospodaru, okreće se novom zadatku. Iskustvo ga je naučilo da manje energije troši da bi stigao ranjenu patku ako se već nalazi u vodi. Divljač može da nađe pod svim okolnostima. Nikada ne odustaje i ne miruje, makar se plen nalazio i bukvalno pod zemljom. Njuh zlatnog retrivera je izvanredan i najviše mu pomaže da odredi položaj plena.
Svog zlatnog retrivera ne treba da učite da donosi ustreljenu divljač jer je to kod ovog psa urođeno. To radi instinktivno, već od malih nogu. Zaista, zlatni retriver je zlata vredan pas.
Danas je poznato više od 200 različitih rasa pasa. Te rase razlikuju se po veličini, dlaci, obliku nosa i tela, ali i po svojim navikama. Mnogi događaji u svim istorijskim razdobljima svedoče o vernosti ove životinje čoveku. Fosilne lobanje pasa pronađene su pored ljudskih naseobina koje potiču još iz kamenog doba. One pokazuju da su se tadašnje vrste pasa razlikovale od današnjih, ali su i sasvim pouzdan dokaz da su pas i čovek veliki prijatelji od davnina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.