U trendu

Zlatni zvuci gitare

Gitara, jedan od veoma popularnih instrumenata u moderno doba, prvi put se spominje u knjigama i pesmama krajem trinaestog veka. Prema istorijskim podacima, nastala je u Španiji, a opis najranije gitare, koji datira iz ranog 15. veka, govori o veoma malom instrumentu sa šupljinom preko koje je bilo prevučeno četiri para žica.
Tokom renesansnog perioda gitara nije baš smatrana za ozbiljan instrument, ali to nije umanjilo njenu popularnost. Često je korišćena na dvorovima prilikom zabava, kao i svakodnevno na gradskim trgovima. U doba baroka gitara je dobila još jedan par žica, što je povećalo broj tonova koji su mogli da se izvuku na ovom instrumentu. Na kraju baroka desile su se dve velike promene na gitari. Dvostruke žice zamenjene su pojedinačnim i dodata je još jedna, pa od tada ovaj instrument ima šest žica. Mnogobrojni kompozitori i muzičari pisali su i svirali melodije za gitaru, organizovali koncerte. Fernando Sor je 1817. godine održao solo koncert na gitari u Londonu, Paganini je pisao muziku za gitaru, baš kao što je to činio za violinu, a Stradivari je pravio, pored svojih čuvenih violina, i gitare.
Na kraju 19. veka gitara pada za kratko vreme u zaborav iz koga ju je izvukao Francisko Tarega, koji je, pored toga što je komponovao pesme za ovaj instrument, i podučavao gitariste. Sve do početka prošlog veka gitara je bila mala, a onda je Manuel Tores dizajnirao i usavršio ovaj, sada daleko veći instrument. Neki od čuvenih kompozitora, poput Karla Marije fon Vebera, Rosinija, Verdija, Berlioza i Šuberta, voleli su da sviraju na gitari i da komponuju muziku za nju. Čuveni muzičar i gitarista Segovija otkrio je nove mogućnosti ovog instrumenta i oduševljavao je publiku na svojim koncertima. Zahvaljujući njegovom sviranju i koncertima održanim u mnogobrojnim zemljama, po oceni nekih stručnjaka, gitara je postala svetski instrument.
Odmah posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, otkrivene su najlonske žice, koje su znatno doprinele lakšem sviranju ovog instrumenta. Danas je gitara veoma popularna i koristi se širom sveta. Mnogobrojni solo koncerti na gitari održavaju se svake godine u metropolama na svim kontinentima, a osim u ozbiljnoj, gitara se danas koristi i u drugim vrstama muzike, poput roka i popa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar