U trendu

Značenje imena ovog meseca ima neverovatnu simboliku, od njega kreće obnova i rađanje

Jeste li se ikada zapitali koje je poreklo meseca februara i zašto se tako zove?

Očigledno nije slučajnost jer reč februar, kako objašnjava Accademia della Crusca, potiče od latinskog februarius, izvedenice od februus što znači pročišćavajući.

U ovom mesecu u godini, koji je u starorimskom kalendaru bio poslednji, a ne drugi kao u julijanskom i gregorijanskom, slavili su se obredi čišćenja tela i duha radi pripreme za novu godinu i privlačenja sreće.

Mesec je bio posvećen Febris, boginji groznice koja se povezuje s lečenjem od malarije, ime koje verovtno potiče od etrurskog Februusa, boga smrti i pročišćenja.

Proslave u čast ove boginje obično bi dosegle vrhunac 14. februara s Februalijom, praznikom tokom kojeg se prinosila žrtva kako bi se pridobila zaštita božanstva i sreća te ponovno rođenje s obzirom na nadolazeći novi mesec.

Kako objašnjava Romano Impero, kult Febrisa, s dolaskom hrišćanstva, zamenjen je kultom Santa Febronia, a zatim premešten na 25. jun.

Umesto toga, 14. je postao Valentinovo, u ime “ljubavne groznice”.

Februar je mesec pun simbolike koji označava prelaz iz mračne zime u oživljavanje prirode i života, idealan trenutak za pročišćavanje od onoga što je bilo i od težine zime, pripremajući se za doček novoga.

To je idealno razdoblje da se rešite onoga što vam više nije potrebno s obzirom na novi ciklus regeneracije. Ametist i ljubičica su dragi kamen i cvet povezani s ovim mesecom u godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar