U trendu

Znate li čemu služi ona mala rupica na filteru nekih cigareta?

Tokom 1960-ih potrošači su postali svesniji štetnih učinaka pušenja. Proizvođači su onda na to odgovorili plasiranjem ‘light’ cigareta, koje imaju rupicu na filteru, kao ‘zdravije alternative’

Filtri ‘light’ cigareta sadrže vrlo male otvore za ventilaciju kroz koje se uvlači dodatni vazduh kada pušač povuče dim. Napravljene su s ciljem da imaju povoljniji učinak na koncentraciju štetnih materija jer razređuju dim. Pušači stoga često doživljavaju ove cigarete boljima.

Dizajn filtera ‘light’ cigareta jedna je od glavnih razlika između ‘light’ i običnih cigareta. Međutim, iako bi u teoriji ove cigarete trebale biti zdravije, pušači na smanjeni otpor reaguju dubljim udisajima, prema istraživanjima.

Filteri za cigarete sastavni su deo cigareta, a uvedeni su početkom 1950-ih. Mogu biti izrađeni od plastičnih celuloznih acetatnih vlakana, papira ili aktivnog uglja. Bela vlakna celuloznog acetata su tanja od konca za šivanje pa su čvrsto spojena kako bi se stvorio oblik filtera.

Celulozni acetat i papir se koriste kako bi filtrirali čestice dima jer na taj način se smanjuje šteta koju uzrokuje pušenje. Filteri takođe sprečavaju ulazak duvana u usta pušača.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar