U trendu

Znate li kojih 5 država sveta nemaju reke? Tri su u Evropi

U svijetu koji se dijeli na gotovo 200 država prirodni resursi nisu „solidarno“ razmješteni. A u svijetu u kojem se sve češće govori o oskudici vode neke države potpuno su zakinute za nešto što se često podrazumijeva: rijeke.

Dok Rusija ima tisuće rijeka, jedna velika i bogata država nema nijednu. Nekad u ovu kategoriju ni krive ni dužne upadnu zemlje koje imaju rijeke, primjerice Bahami, koji imaju samo jednu rijeku (ostalo su potoci).

Ipak, zemalja bez ijedne rijeke ima više nego što bi možda netko pomislio, otprilike 15, a ovo su neke od njih:

1. Libija: Reke dolaze i prolaze

Severnoafrička pustinjska zemlja ne može se pohvaliti nijednom stalnom rekom. Ono čime se može pohvaliti jeste tzv. Velika reka podignuta ljudskom rukom. Reč je o ogromnom sistemu cevi koji navodnjava zemlju uzduž i popreko i čini 70 posto izvora pitke vode u Libiji. Neki ga smatraju najvećim na svetu, a bivši libijski vođa Muamer Gadafi zvao ga je svetskim čudom. Što jeste, jeste – poduhvat je impresivan.

2. Bahrein: Stabilna nula

Ostrvska Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih reka. Štaviše, podaci o periodu između 1972. i 2017. godine upućuju na to da je nivo površinskih tečnih voda ostalo stabilan: „oko nula milijardi kubnih metara godišnje“.

3. Saudijska Arabija: Desalinizacija kao rešenje?

Pretpostavlja se da su zemlje koje oskudevaju vodom pustinjske zemlje, pa ne čudi što su na listi zemlje Arapskog poluostrva. Ali, ono što čudi jeste da ovako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 kvadratnih kilometara (dakle, skoro 25 puta većoj nego što je Srbija) nema nijednu jedinu reku – a ipak obezbeđuje vodu za 34.000.000 stanovnika.

Skoro polovica pijaće vode dolazi od desalinizacije morske ili braktične vode. Mnogi se pitaju da li to rešenje za budućnost sveta, u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

4. Vatikan: Najmanja država sveta bez reke

Minijaturni Vatikan sam po sebi nema reku (neki bi rekli da nema ni mesta za reku), ali je od italijanske reke Tibar udaljen oko 400 metara. Tibar je sve češće predmet javnih debata zbog zagađenosti vode, pa možda Vatikan i nije nesrećan što nema reku. Nešto izgubiš, nešto dobiješ – u ovom slučaju dobiješ brigu manje.

5. Malta: Golišavi biser Mediterana

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko mali da podatak što nemaju reku nije baš šokantan, Malta je treća i poslednja evropska zemlja koja nema nijednu jedinu reku. Štaviše, nema nijedno (stalno) jezero. Pogledate li satelitski snimak ovog arhipelaga usred Mediterana, primetićete jednolične sivo-smeđe tonove, s tek ponekim tragom zelenila. Ipak, uvek ostaju pogled na more i veselje kada prognoza najavi kišu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)