U trendu

Znate li koliko novca ima na celom svetu?!

Da li ste se ikada zapitali koliko novca ima na ovom svetu? Ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo novac, znači kada mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju „M0“.

Sve novčanice i sav sitniš sveta na jednoj hrpi danas bi imale vrednost od 5.200 milijardi dolara, odnosno 5,2 biliona dolara.

Sledi količina novca koji ekonomisti nazivaju „M1“, a koji čini svu gotovinu i sav novac koji se nalazi na svim računima svih banaka sveta, ali „po viđenju“.

To je novac koji imate (ili nemate) u banci na računu, ali koji možete podići kad god poželite. Takvog novca je na svetu čak četiri puta više od onog u novčanicama. Sve zajedno, sav novac sveta u ovoj kategoriji iznosi 25.000 milijardi dolara, prenosi hrvatski portal 24 sata.

Pod onome što ekonomisti nazivaju „M2“ podrazumeva se sav iznos pod M1 plus sva svetska mala, kratkoročno oročena štednja.

Ovom kategorijom odlazimo još korak dalje i dolazimo do ukupnog iznosa od 60.000 milijardi dolara, odnosno 60 biliona dolara. Na kraju imamo i kategoriju M3, do koje se dolazi kad se M2 pribroje sve dugoročno oročene vrednosti, institucionalni novac tržišnih fondova i sva sila drugih tekućih ulaganja. Ovde je ukupni iznos 80.900 milijardi dolara. Nezamislivo, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)