U trendu

Znate li na kojoj ruci se nosi burma, a na kojoj verenički prsten?

Sada da pitate nekoga na kojoj ruci se nosi venčani prsten, verovatno bi tačno znali da odgovore samo oni koji ga nose.

A možda ste primetili i da negde nose na levoj a negde na desnoj ruci. Pa šta je pravilno?

Odgovore je: i jedno i drugo, sve zavisi od tradicije koja je nastala pre 4.800 godina u Egiptu. Krug simbolizuje večnost, bez početka i kraja. Kada se daje prsten, to označava besmrtnu ljubav.

Stari Rimljani i Egipćani verovali su da četvrti prst na desnoj ruci ima nerv ili venu koji ga direktno povezuju sa srcem. Rimljani su čak imali posebno ime za to: „vena ljubavi“ (latinski Vena amoris).

Prsten na tom četvrtom prstu je označavao da su osobe povezane i da su im srca zauzeta.

Nažalost, anatomija je opovrgla ovo verovanje: svi prsti imaju vensku vezu za srcem čime je razbijeno simboličko verovanje.

Ali postoji još jedno objašnjenje koje nije toliko romantično. Rimljani su prvi nosili venčani prsten na desnoj ruci. Verovali su da je leva ruka nesrećna i „nepouzdana“.

Mnogo godina je u Indiji bio običaj da se prstenje nosi samo na desnoj ruci, jer se leva ruka smatrala „nečistom“. U današnje vreme dozvoljeno je nositi burme na bilo kojoj ruci.

U Nemačkoj i Holandiji parovi nose vereničko prstenje na levoj ruci, a burme na desnoj. Time označavaju da su promenili status i svoju vezu ozakonili pred Bogom i svetom.

Švedske neveste mogu nositi jedinstvene komplete koji se sastoje od vereničkog prstena, burme i majčinog prstena.

Prema jevrejskoj tradiciji, verenik stavlja prsten na kažiprst desne ruke svoje verenice. Posle venčanja žene ga obično nose na prstenjaku iste ruke.

Prvi verenički prsten poklonio je austrijski nadvojvoda Maksimilijan svojoj ljubavnici dami Mariji od Burgundije u 15. veku.

Običaj nošenja vereničkog prstena istorijski su praktikovali i muškarci i žene, mada je na kraju izgubio popularnost među muškarcima.

Zemlje u kojima se venčani prsteni nose na desnoj ruci su Norveška, Danska, Austrija, Poljska, Bugarska, Rusija, Portugal, Španija i Belgija (na nekim teritorijama), Gruzija, Srbija, Ukrajina, Grčka, Letonija, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Peru, Venecuela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.