U trendu

Znate li šta se dešava u telu ako pojedete više od 20 trešanja

Stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu da deluju laksativno i da izazovu loše varenje.

Najbolje je držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja.

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Pored toga, sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate.

Crvenu boju trešanja dobijaju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim i antiejdžing dejstvom. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno dejstvo i stoga su veoma efikasni kod artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportiste, koji mogu da ublaže bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbuje, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Možete da ih koristite i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača, prenosi 24online.rs..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar