U trendu

Znate li vi? Evo šta zapravo znači skraćenica WC

Pravo značenje WC-a sada je pozitivno iznenadilo brojne korisnike društvenih mreža, pružajući zanimljiv uvid u razvoj WC šolja i sanitarnih uslova.

Prema pisanju Mirrora, na pitanje šta zapravo znači izraz „WC“, ljubitelj istorije odgovorio je da označava „water closet“ (vodeni orman), izraz koji je na najbolji mogući način mogao da opiše javni toalet, a da pri tom izbegne bilo kakvu neprijatnu povezanost sa pravom namenom.

Na Quori je objasnio: „U 19. veku, reč ‘toalet’ se nije izgovarala u pristojnom društvu, niti su se povezivale telesne funkcije s upotrebom toaleta.

Kako bi se to izbeglo, izmišljen je izraz „water closet“ (vodeni orman) kako bi se opisao tada novi vodokotlić, posebno u javnim mestima.

Akronim WC smatran je dovoljno dalekim od svoje funkcije da se izgovara, iako uz određenu neprijatnost i suzdržanost.“

U drugoj objavi na društvenim mrežama postavljeno je pitanje šta oznaka znači, a kada je objašnjeno, veliki broj čitalaca bio je zapanjen.

Još jedna osoba napisala je: „Ne mogu da verujem da sam živela s oznakom WC-a i nisam znala zašto se zove WC.“

Treća osoba komentarisala je: „Drago mi je što je neko pitao jer se ovo pitam godinama, ali nikada nisam pretražila na Google-u.“

Prema vodoinstalaterskom sajtu Plumbworld, izraz „water closet“ prvi put se koristio u Engleskoj tokom 1870-ih. Originalno nazvan „wash-down closet“ (ormar za pranje), ovaj izraz se brzo promenio u „water closet“ zbog široke upotrebe, pre nego što se još jednom transformisao u „WC“.

Moderni WC prvi put je nastao u 19. veku, a inovacije su značajno poboljšale javno zdravlje i higijenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)