U trendu

Znate li zašto je sreda toliko specifičan dan?

Osećate se zaglavljeno usred nedelje? Sanjate o vikendu? Postoji tona otkačenih činjenica o sredi koje će vas sigurno naterati da treći dan u nedelji vidite u novom svetlu.

Sreda je nazvana po Vodenu, najvažnijem bogu u nemačkom Panteonu, i često se povezuje sa nordijskim bogom Odinom. Ime je izvedeno od staroengleske reči Vodnesdeg i engleske reči Vednesdej što znači „dan Vodena“ i odražava prehrišćansku religiju koju su praktikovali Anglosaksonci.

U nekim jezicima sreda se uopšte ne odnosi na Boga. U slovenskim zemljama poput Slovačke, Bugarske i Češke sreda se prevodi kao „sredina“. U Kini se reč za sredu može prevesti kao „treći dan“. Slično, na estonskom, litvanskom, letonskom i mandarinskom kineskom, naziv za sredu se prevodi takođe kao „dan treći“.

Na japanskom, reč za sredu (sui ioubi) znači „dan vode“, jer je povezana sa planetom Merkur (suisei), što znači „vodena zvezda“. U tajlandskom solarnom kalendaru, boja povezana sa sredom je zelena.

Prema istraživanju, šefovi su najprihvatljiviji na zahteve svojih zaposlenih u sredu. Dakle, ako tražite povećanje plata ili slobodan dan, uradite to u sredu.

Čini se da je sreda, statistički, najbolji dan za ostanak kod kuće. Uzimanje kratke pauze usred radne nedelje može vam pomoći da se resetujete!

Sreda je najuspešniji radni dan na berzi. Možda ćete želeti da se klonite ponedeljka, koji je daleko najgori dan na berzi. Čak i svet sporta ima tim nazvan po ovom radnom danu. Šefild Venzdej je profesionalni fudbalski tim u Velikoj Britaniji.

Čini se da je sreda i „najdruštveniji“ dani u radnoj nedelji. Tada ćete videti najviše aktivnih ljudi na društvenim mrežama.

Ipak, nije sve tako sjajno. Naime, prema istraživanju jedne kompanije za sunčanje, žene izgledaju najstarije u 15.30 baš sredom, piše 24sedam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar