U trendu

Znate li zašto muškarac klekne na jedno koleno kada zaprosi devojku?

Mnogo puta smo videli ovu scenu u filmovima: muškarac klekne pred devojkom koju voli, izvadi verenički prsten, ona zaplače od sreće i baci mu se u zagrljaj. Ali da li ste se nekada zapitali zašto muškarac uopšte klekne na jedno koleno kada zaprosi devojku?

To je tradicionalna, zapadnoevropska prosidba koju svi znamo. Neko klekne na jedno koleno, izjavi ljubav, zamoli svoju srodnu dušu da se uda za njega i otkrije prsten, koji savršeno izgleda na ruci njegove voljene. Ovo je ustaljeni običaj pre venčanja, ali je zbunjujuća tradicija ako malo razmislite. Da bi dobili odgovore, moraćemo da se vratimo nekoliko vekova unazad u vreme vitezova i plemstva, piše rd.com.

Na koje koleno bi trebalo da se klekne tokom prosidbe?
Obično se spušta na levo koleno kada se postavlja pitanje (mada je sasvim svejedno). Kutija za prsten se drži u levoj ruci i otvara desnom rukom i otkriva verenički prsten za voljenu damu.
Zašto levo koleno, konkretno? Prema Kitu Vilardu, jednom od najpoznatijih organizatora venčanja u SAD, većina ljudi pada na levo koleno, jer su dešnjaci. Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da se lepo namesti i lako otvori kutiju.

Zašto se tokom prosidbe spušta na jedno koleno?
Iako je istorijsko poreklo ovog romantičnog gesta pomalo nejasno, prema Vilardu, ova tradicija potiče iz srednjeg veka, kada su se vitezovi klanjali pred plemkinjama. Klečanje je bilo deo protokola mnogih ceremonija i obreda, uključujući i one romantične vrste. Srednjovekovna umetnost prikazuje vitezove kako se klanjaju pred svojim feudalcima u znak časti i poštovanja ili kako kleče pred plemkinjom kako bi izrazili svoju večnu odanost i divljenje u prikazu „dvorske ljubavi“.
Vilard naglašava da spuštanje na jedno koleno pokazuje poštovanje prema budućoj supruzi. „To je gest koji stavlja prosca u potčinjenu poziciju“, objašnjava on. „Ceo njegov život je sada u njenim rukama, sa nadom da će ona biti ljubazna i puna ljubavi“.
Dakle, ako razmislite – vaša ljubav vam govori da ste vredni časti, poštovanja i večnog blaženstva kada klekne pred vama. Kako romantično!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)