U trendu

Znate li zašto se kaže „pao s kruške“?

Značenje joj se kroz istoriju menjalo

Fraza „pao s kruške“ je dobro poznata našem narodu i učestalo se koristi. Uglavnom je sinonim za glupost, zbunjenost, smušenost, a da li zapravo zanate kako je nastala i odakle „vuče korene“?

Istorija fraze „pao s kruške“
Prema mišljenju Veselina Čajkanovića, u staroj religiji kruška je imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult, za šta se navode i brojni primeri.
Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”. Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za “zlo drvo”, za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.

Pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica
Zato je one koji bi se  našli na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično. Tako je zapravo nastao ovaj izraz. Postoji i suprotna fraza „nisam pao s kruške“, a značenje joj je „nisam lud“.

U rečniku Matice srpske dodaje se i fraza: kao s kruške, u kontekstu načina odgovaranja na nečije pitanje. Sinonim je za neljubazno, nabusito, cinično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar