U trendu

Znate li zašto su sve kutije za picu kockaste, a ne okrugle? Postoji logično objašnjenje

Kada naručite picu za poneti u restoranu ili kada stigne na vrata, dobićete je u kutiji prepoznatljivog četvrtastog oblika. Iako je pica najčešće okrugla, postoji logično objašnjenje zašto kutija ne prati oblik ove omiljene hrane.

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Naime, radi se o ekonomičnosti i praktičnosti i, naravno, uštedi materijala.

Kvadratne kutije su lakše i jeftinije za proizvodnju jer su napravljene od jednog lista kartona. Lako se prave na licu mesta i lako se slažu i čuvaju u uglovima ili u zamrzivaču.

Međutim, neko vreme su kompanije pokušavale da prilagode dizajn samoj pici.

Tokom godina, kompanije su pokušavale da promene industriju isporuke pica sa prototipovima okruglih kutija za picu.

Godine 2004, inovator po imenu Džon Harvi smislio je okruglu kutiju za picu pod nazivom Presseal, za koju je smatrao da drži svežinu bolje od običnih kutija i sprečava da nadev klizi.

Međutim, pronalazak se pokazao problematičnim upravo zbog načina proizvodnje.

Kutije za picu su obično kvadratne zbog pogodnosti u proizvodnji, skladištenju i transportu, kao i zbog njihove stabilnosti.

Iako je pica okrugla, kutija sa kockama i dalje pruža jednostavniji i sigurniji način za pakovanje i otpremu, osiguravajući da se pica ne pomera ili ošteti tokom transporta.

Pored toga, kutija kockastog oblika omogućava lakše skladištenje u restoranima ili prodavnicama, jer se mogu slagati jedna na drugu bez gubljenja prostora. Takođe, takve kutije se mogu lakše masovno proizvoditi, što može smanjiti troškove i olakšati logistiku.

Apple je 2010. godine prijavio patent za tanku, okruglu posudu za picu sa osam ventilacionih otvora koji omogućavaju da vlaga izađe. Iako tek treba da bude javno dostupan, zaposleni u Apple-u ga koriste u kompaniji.

Dakle, iako bi okrugle kutije mogle bolje da pristaju obliku pice, preovladavaju kvadratne kutije zbog praktičnosti i ekonomičnosti, prenosi 24sata.

I sečenje na trouglove ima smisla – to je jedini način da se pica podeli na jednake delove bez mnogo problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.