U trendu

Znate li zašto većina penisa ima oblik pečurke, naučnici razvili neverovatnu teoriju

Profesor Gordon Gallup, sa Državnog univerziteta u New Yorku predvodio je tim naučnika koji su 2003. godine istraživali anatomiju ljudskog penisa i pokušali odgovoriti na pitanje zašto penis, barem kod većine muškaraca, ima oblik pečurke.

Davno ranije, naučnici su verovali da je penis evoluirao u tom obliku jer se razvijao i kao ‘alat’ za uklanjanje semena ljubavnih suparnika iz ženine vagine. Teorija je bila vrlo jednostavna: Muškarci su želeli osigurati da baš oni budu ti koji će nastaviti svoju lozu i pobediti u borbi oko toga s kim će žena ostati trudna, pa je evolucija ‘odgovorila’ na tu potrebu.

Gallupov tim 2003. potvrdio je tu teoriju, otkrivši da penis – zahvaljujući delu na kome je prelaz između glavića i tela – zaista može pomoći u ‘čišćenju’ ženske vagine i njenog reproduktivnog sistema od sperme prethodnog ljubavnika. To je značilo da novi partner može ukloniti bilo kakvu konkurenciju i zameniti seme prethodnog partnera vlastitim semenom, piše The Sun. .

Istraživači su svoju teoriju testirali u laboratoriju, s penisima od lateksa i modelima vagine. Mešajući skrob i vodu zajedno, otkrili su da rub oko vrha muškog penisa može izvući više od 90 odsto semena koje je u vagini, i to samo jednim pokretom.

– Iz toga smo zaključili da su muškarci evoluirali jedinstveno konfiguriranim penisima koji služe upravo za istiskivanje semena koje su drugi muškarci ejakulirali u vaginu – kazao je Gallup. Dodao je kako su pronašli i dokaze da parovi u kojima postoji sumnja da je žena varala muškarca, ili su dugo bili razdvojeni, često imaju grublji seks, što može biti posledica podsvesne želje muškarca da partnerku ‘oslobodi’ bilo kakvog traga semena drugog muškarca.

Koleginia profesora Gallupa, Rebecca Burch u izveštaju koji je objavljen u studiji  Journal of Evolutionary Psychology, dodala je da duži  penis ne predstavlja pritom samo prednost za ‘polaganje’ semena u dubljem, manje pristupačnom delu vagine, već bi ispunjavanjem i širenjem vagine takođe poticao istiskivanje semena dublje, kako bi se smanjila mogućnost da ga drugi muškarac može istisnuti. To je, zapravo, sredstvo povećanje verovatnosti očinstva.

Teorija datira iz vremena kad su žene imale polne odnose s brojnim partnerima, kako bi povećale svoje šanse za trudnoću. Dakle, iako to možda i jeste razlog zbog kojeg je penis tako evoluirao, velike su šanse da će muškarcima te osobine danas biti manje važne.

Postoji mnogo različitih oblika penisa, odnosno nema standarda, a ni oblika koji bi se smatrao više ili manje ‘normalnim’. Iako će većina penisa biti varijacija oblika gljive, veličina, obim, ugao ili običaj obrezivanja samo su neki od faktora koji mogu dovesti do toga da penis drugačije izgleda, prenosi 24.sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar