U trendu

Zrak radosti

Kristal, rezan tako da ga svetlost prelama u svim duginim bojama, privlači neodoljivom lepotom i brojnim mogućnostima primene, od ukrasnih i praktičnih predmeta do nakita, pa čak i tatua. Blistavi su i prelepi kao pravi dragulji, a cena im je u rangu malo boljeg stakla. Reč je o „Svarovski“ kristalima.

Kada je izumeo mašinu za automatsko sečenje stakla krajem 19. veka, Danijel Svarovski otvorio je vrata svetu fantazije. Magična reč bila je kristal; sirov materijal koji su čak i najdrevnije kulture opisale kao dragocen, blagotvoran i čudotvoran. Ovaj fascinantni materijal transformisao je svet mode i lepote u zavodljiv svetlucavi univerzum. Inspirisao je ljudski rod i obogatio umetnost i kulturu. Kristalu je tada data potpuno nova forma, u njega je udahnuta maštovitost i poetičnost, tako da su komadi kristala postali prava umetnička dela.

Kristal je metafora za obnovu i transformaciju, pun je geometrijskih oblika, boja i zvukova, a Svarovski je nastojao da tu simboličnost unese u svet svojih kristala. Stvorio je mesto koje liči na bajku koja se ostvarila, gde ljudi iznenada dožive sve ono što su samo videli u svojim snovima. Zato zaronimo u kristalni svet, jer on zaista može da pokrene varnice.

Kreatori su u svojim fantazijama stvorili nemoguće, zato je i spisak predmeta koji se mogu napraviti od kristala poduži. Pogledajte samo ove kolekcije: Konji u paradi, Južna mora, Letnja poljana, Bajke, Lepote jezera, Kineski horoskop, Carstvo snega i leda, Kućni ljubimci, Šumski prijatelji, Kristalne melodije, Afrički divlji svet, Cvetni snovi, Moje prve godine, Prošla vremena, Srećni trenuci, Minijature, Tajne, Putovanja, Tropske ptice i papagaji, Insekti i leptiri, Božić kod kuće, Svetlucavo voće… Tu su i vaze, svećnjaci, posude, svetiljke, ramovi za slike, lusteri, satovi, ogledala… Značajno mesto pripada kristalnom nakitu. Ako su dijamanti devojčini najbolji prijatelji, onda je kristal njen ljubavnik, jer mu je ona odana, zaljubljena je u njega i stalno mu se vraća. Kristali „Svarovski“, rezani kao dijamanti, kombinuju se najčešće sa rodijumom, belim ili žutim zlatom, a beli i sivi biseri takođe se mogu naći pored njih.

Kristal korišćen u modi daje svakom komadu odeće uzbudljivu lepotu, a za modne kreatore predstavlja pravi izazov, inspirišući i podstičući njihovu maštu. Ni filmski glamur ne može se zamisliti bez upotrebe ovog nakita. Setite se samo onih svetlucavih tijara, ogrlica, narukvica, prstenja ili naušnica od treptavih komadića kristala koje nose slavne holivudske glumice. Dok dame mogu nositi satove, kaiševe, večernje i dnevne tašnice ukrašene kristalima, i gospoda mogu poneti koji komad u obliku igle za kravatu ili dugmadi za košulju.

Kristali dočaravaju bogatstvo i raskoš, zato se pridružite polovini miliona kolekcionara koji ih širom sveta sa zadovoljstvom sakupljaju, i to svih oblika i namena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.