Žvake se ovde ne žvaću

Svi znaju koliko i na koji način u Singapuru brinu o čistoći i zaštiti čovekove okoline. Međutim, sledeća vest je ipak začuđujuća.

Posle 20 godina, građani superčistog azijskog velegrada moći će opet da žvaću žvake! To nije sve. U ukusu žvaka moći će da uživaju samo poneki, jer se one kupuju na recept i koriste ih samo registrovani korisnici.

Ulice grada države na Malajskom poluostrvu su izuzetno čiste, a razlog za to, pored prirodne sklonosti njegovih stanovnika ka urednosti, jesu i veoma strogi propisi o čistoći. Još 192. godine Li Kuan Jev, otac i osnivač Singapura, kako ga nazivaju, jednostavno je zakonom zabranio žvakaće gume pošto žvake prljaju ulice, zgrade, autobuse i vozove.

Posle dvanaestogodišnje zabrane proizvodnje, uvoza i prodaje žvakaćih guma, Singapur je zbog trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama morao da popusti i da ipak ukine ovu zabranu. Ipak, žvake će smeti da se prodaju samo u „terapeutske svrhe“, a ovlašćenim prodavcima kupci će morati da pokažu potrebna dokumenta.

Za prekršaj ovih strogih propisa sledi novčana ili zatvorska kazna. Navodno, ulični čistači se već žale na to da su pločnici zaprljani bačenim žvakama. Ako nekoga uhvate u tome, barem će se popuniti gradski budžet; u čistom Singapuru visokim novčanim kaznama kažnjava se ne samo bacanje žvaka već i pljuvanje, kao i takvi prekršaji higijenskih propisa kao što je, na primer, nepuštanje vode u javnom toaletu.

Zato, kada se zaputite put Singapura, izbacite sve žvake iz svog prtljaga i naučite se redu i ponašanju. U suprotnom, platićete kaznu koja i nije baš toliko mala. Da li bi ovakve drakonske mere mogle da zažive i na našim prostorima – razmislite sami. Sigurno je da svima nama ne bi škodilo malo kulture i civilizovanog ponašanja dok šetamo ulicama našeg lepog grada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.