U trendu

Zvezda jesenje dekoracije

Bundeva je višestruko upotrebljiva: kao dekoracija u kući i bašti, naročito u jesen, a kao povrće u kuhinji koristi se opet tokom jesenjih meseci, i to u mnogim kulinarskim specijalitetima.

Sorte različitih oblika, boja i šara blistaju uz drugo povrće. Među dekorativne sorte spada „turski turban“ ili druge plavo-zelene bundeve, prugaste ili svetlucave narandžaste boje. Posebne male šarene ukrasne bundeve svojim najčešće gorkim plodom i tvrdom korom budu pravi ukras – kao iz bajke.

Ako držite bundevu na hladnom jesenjem vazduhu, to je isto kao da je držite u sobi. Zbog debele kore, bundevi ne smeta topao vazduh u sobi, niti on škodi njenoj svežini. Umesto da atraktivne sorte bundeve držite u podrumu, najbolje je da napravite malo skladište na terasi ili na ulazu u kuću i da tu aranžirate ukrasne komade kao jesenju dekoraciju. Neoštećeni plodovi ostaju sveži nedeljama, sve dok ne odlučite da ih koristite za spremanje ukusnih specijaliteta.

Posebno je važno zaštititi bundeve od vlage i mraza. Izdubljene možete da držite na suvom i hladnom vazduhu samo jednu do dve nedelje. Pri izdubljivanju plodova važno je da se unutrašnjost temeljno izvadi i očisti kašikom tako da zid bundeve bude debeo dva-tri centimetra. Na kori se mogu izrezati lica nestašnih i nasmejanih duhova, a unutar bundeve staviti sveće i lampe, tako da ceo prostor u kome se ona nalazi odiše tajanstvenošću. Za izlaženje dima iz bundeve služi rupa na poklopcu ploda. Ako se izreže šara na bundevi, a da se pri tom ona ne izdubi, onda ovakvo umetničko delo ima duži rok trajanja.

Male ili velike ukrasne bundeve, kukuruz i venci od bobičastog voća jesu izuzetna prirodna dekoracija. Blistave boje povrća i voća prelivaju se i ukrašavaju vašu jesenju baštu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.