U trendu

Alkalizujte svoje telo: Namirnice koje čiste creva i ubrzavaju metabolizam

Dobro je povremeno očistiti organizam od teške hrane i nataloženih toksina. U tom slučaju pored toga što treba piti dosta vode i čajeva, bitno je i šta jedete. Izaberite alkalne namirnice koje pomažu da se vrati prirodni ph organizma. Među njima su avokado, banane, krastavac, karfiol i tako dalje.

Gojaznost, pad imuniteta,  pad energije su posledica nepravilne, masne i previše začinjen hrane koja narušava prirodnu ph vrednost organizma, zbog čega je veoma bitno da u svakodnevnu ishranu uvrstite namirnice koje pomažu da se povrati prirodni ph organizma, a koje u isto vreme pozitivno utiče na organe za varenje i probavu, tako da nećete imati problema sa viškom kilograma.

Avokado

Istraživanja su pokazala da ishrana bogata ovom namirnicom obezbeđuje pad ukupnog holesterola za 8,2% . Osim toga, avokado pomaže da se u želucu neutralizuje kisela hrana i doprinosi apsorpciji hranljivih materija iz voća i povrća.

Španski istoričar Bernardino de Saagun (Bernardino de Ribeira) u svojoj knjizi „Opšta istorija Nove Španije“ pisao je još 1576. da Asteci znaju za korisna svojstva ovog ploda, a košticu avokada koriste u lekovitim smesama.

Banane

Banane sadrže dva osnovna tipa vlakana: rezistentni skrob (nalazi se u nezrelim bananama i pomaže varenju) i pektin (koji pomaže u prevenciji raka debelog creva). Zrele banane sadrže vitamine i baze, uravnotežuju nivo šećera u krvi (zahvaljujući gvožđu koje stvara hemoglobin) i snižavaju krvni pritisak (zbog kalijuma)

Karfiol

Karfiol po svom sadržaju korisnih materija nadmašuje ostale vrste kupusa. Ovo povrće sadrži vitamine C, A, B, PP, kao i holin, koji jača nervni sistem i sprečava nakupljanje holesterola u jetri. Od korisnih mikroelemenata, karfiol sadrži kalcijum (koji jača kosti) i magnezijum (koji donosi dobro raspoloženje).

Dinja

Osim prijatnog ukusa, dinja sadrži karoten (smanjuje verovatnoću oboljevanja od raka), vlakna, kao i folnu i askorbinsku kiselinu (jača imunološki sistem i koštano tkivo). A zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, dinja našu kožu čini lepom i zdravom.

Grožđe

Grožđe sadrži veliki broj korisnih biljnih jedinjenja, koja mogu da zaštite od pojedinih vrsta karcinoma, a takođe snižavaju holesterol. 16-nedeljno istraživanje na 38 muškaraca, koji su uzimali 20 g ekstrakta grožđa dnevno, pokazalo je da je kod svih došlo do smanjenja šećera u krvi. Grožđe sadrži kalcijum, magnezijum, kalijum i fosfor – elemente neophodne za zdravlje kostiju.

Krastavac

Krastavac je odličan za uklanjanje kiselina i toksina iz organizma. Ovo povrće, zahvaljujući flavonoidima koje sadrži, takođe iz organizma izbacuje slobodne radikale, čije nakupljanje može dovesti do pojave srčanih, plućnih i autoimunih bolesti. Krastavac je niskokaloričan i može se bezbrižno uključiti u mnoge dijete.

Kinoa

Kinoa sadrži više belančevina od ostalih žitarica. Ova namirnica našem organizmu obezbeđuje fosfor (ne manje od većina vrsta ribe), gvožđe (dva puta više nego pšenica), kalcijum, vlakna i B vitamine, koji učestvuju u svim metaboličkim procesima.

Blitva

Blitva je listnata biljka koja sadrži mnogo vitamina K (koji pomaže u pročišćavanju i koagulaciji krvi). Takođe i vitamine A i E, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Zahvaljujući takvom vitaminskom koktelu, ova namirnica poboljšava cirkulaciju krvi, jača zube i kosti, pomaže organizmu u borbi protiv virusa.

Bosiljak

Bosiljak sadrži mnogo antioksidanata, pomaže u detoksikaciji i smanjuje štetan uticaj stresa na organizam. Ova biljka takođe ima protivupalna, analgetička, antipiretička, imunološka i diuretička svojstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar