Bez brige: Ova alkoholna pića ne ugrožavaju vašu dijetu za vreme praznika

Praznici su vreme radosnih i veselih okupljanja, kada se nazdravlja novim počecima i uspesima, a ko još nazdravlja sa zelenim čajem ili sojinim mlekom?

Moramo da priznamo da novogodišnji praznici nisu idealno vreme da držite dijetu, ili generalno da vodite preterano računa o zdravoj ishrani.

Dovoljno je da odete na jednu slavu na kojoj iz kurtoazije morate da probate bar nešto što nije posno, odnosno vegetarijansko, a da ne spominjemo sve te zabave koje se po običaju prave pred sam kraj godine.

A na muku vas ne stavlja ukusna sarma, čvarci, topla lepinja, roštilj, već i piće, jer teško da ćete na slavi, novogodišnjoj zabavi ili žurci koju je organizovala vaša firma za ispraćaj 2014. godine piti zeleni čaj, limunadu ili espreso. Priznaćete, mala je verovatnoća.

Svesni toga, analizirali smo malo koja to alkoholna pića možete da popijete (naravno, u nekoj meri) a da pri tom ne poremetite svoj režim ishrane, ili bilo kakvu vrstu dijete.

Crno vino
Crno vino po običaju ima manje kalorija od belog, a savršeno ide uz crveno meso. Inače, crveno vino pomaže u smanjenju holesterola, bilo da je merlot ili cabernet vrsta, jer su puni antioksidanasa i imaju manje sulfita, što odmah uslovljava manji rizik od mamurluka.

Belo vino
Ukoliko niste ljubitelj crnog vina, savršena alternativa je belo. Samo vodite računa da je neko kvalitetno i da brojite čaše, jer su studije pokazale da belo pijemo više, pošto ga zbog odsustva boje, naš um registruje kao vodu, pa se malo zanesemo u količini. Belo sadrži skoro ista svojstva kao i crno, samo mu je nivo antioksidanasa manji.

Tekila
Ako niste znali, vaše omiljeno piće, tekila je napitak koji nema glutena, a pravi se od minimum 51% fermentisane i destilovane agave. Ukoliko je pijete čistu, možda će vam goreti usta, ali nećete imati glavobolju ceo dan. Tekila u spoju sa ostalim pićima, pogotovo sa slatkastim sokovima može da izazove migrenu.

Vodka
U jednoj čaši vodke postoji samo 97 kalorija, što je čini savršenim pićem za novogodišnji provod, s obzirom da u jednaoj visnkoj čaši ima 100 kalorija. Pijte je čistu, bez dodatnih alkoholnih pića ili sokova, eventualno dodajte kiselu i lajm, ili limun kao detalj.

Kuvano vino
Kuvano vino spada u najomiljenije zimske napitke s kojim se širom sveta nazdravlja na trgovima svetskih metropola. Ovakvo vino deluje na vas poput čaja, zaustavljajući prehladu i bilo kakvu upalu, ukoliko u njega stavite cimet koji reguliše nivo krvi i narendate koru pomorandže koja je bogata vitaminom C.

Šampanjac
Kakav bi to bio Božić ili Nova Godina u kojoj niste popili bar jednu čašu šampanjca? Ne dozvolite da vas grize savest, običan šampanjac ima samo 91 kalorija u jednoj čaši.

(Elle)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.