U trendu

Dijeta za duži život

Iako se ograničenje u ishrani uglavnom odnose na gojaznost i povezuju sa dijetama, ono i osobama sa normalnom težinom pored poboljšanja zdravlja može doneti i druge značajne koristi.

Po novom istraživanju koje je rađeno u Americi, sakodnevno smanjenje unosa kalorija za oko 15% može biti ključ za duži život. Kod takvih osoba primećena su poboljšanja biomarkera povezanih sa sporijim starenjem i dužim životnim vekom. Konkretno, takve osobe imale su nižu telesnu temperaturu, manji nivo šećera u krvi, kao i umereni pa čak i nizak nivo hormona metabolizma, što su neki od preduslova za duži život.

Slično ovom istraživanju, ranije je rađeno istraživanje na majmunima gde su rezultati bili kada se uporede sa ovim istraživanjem skoro identični.

Istraživanje

Za potrebe ovog istraživanja angažovane su 34 zdrave osobe normalne telesne mase sa prosečnom starošću od 40 godina. Njihova ishrana je praćena tokom 2 godine. Bez ikakvih dijeta tokom dve godine učesnici su naučeni da smanje prosečan unos kalorija za 15% dnevno. Zabeležen je prosečan gubitak telesne težine svih učesnika u proseku od oko 9kg, i to najčešće u prvoj godini praćenja.

Nakon dve godine, testovi su pokazali promene u metabolizmu i telesnim procesima povezanim sa dužim životnim vekom kod ljudi, kao i znatno niži nivo stresa.

Istraživanje ukazuje na to da unos kalorija utiče na organizam kako da ih koristi. Navodi se primer da osobe tokom posta imaju veću otpornost organizma prema bolestima u odnosu na osobe koje ne poste. Međutim, cilj ograničenog unosa hrane za duži život nije gubitak telesne težine, već održiva niža količina unosa hrane.

Zaključak

Na kraju istraživači navode da ne treba silom ograničavati unos kalorija u organizam, za duži život, ukoliko nekoj osobi to ne prija ili smeta jer time se kao kontraefekat mogu nesmotreno izazvati neke negativne posledice po zdravlje. Najbolje je da svako za sebe vodi računa o ishrani da jede onoliko koliko je potrebno organizmu, a ne da „podleže niskim strastima“ i prejede se tokom skoro svakog obroka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.