Hibernaciona dijeta

Foto: Warintr/Pixabay.com

Foto: Warintr/Pixabay.com

Majk i Stjuart Mekines (Mike i Stuart McInnes) zvanično su tvorci hibernacione dijete, i pod tim imenom su je autorizovali i izdali nekoliko knjiga.

Po zanimanju farmaceut i sportski nutricionista, pomagali su profesionalnim sportistima u ostvarenju boljih rezultata.

Prema rečima autora dijete, rezultati sa sportistima nedvosmisleno ukazuju na vezu jetre, fruktoze i sportskih dostignuća, ali je ovaj pristup, pre svega pitanje stanja jetre, potpuno zapostavljen u sportskoj literaturi. Sportski establišment je dugo zanemarivao autore i ovaj koncept, jer dolazi iz ugla o kome se još nije razmišljalo.

Ukratko, fruktoza je jedno od specifičnih goriva za jetru, a jetra je zadužena za nivo šećera celog organizma i za sintezu nekoliko miliona supstanci u našem telu. Stanje jetre određuje stanje ostatka organizma. Ako pazimo šta, koliko i kada jedemo, možemo manipulisati brojnim dešavanjima unutar svog organizma.

Osnovne dve stvari koje su izbegavane u standardnim dijetama, obrok pred spavanje i trening sa tegovima, ponovo su dovedene u pitanje. Naravno, nije svejedno kakav obrok uzimamo i na koji način treniramo. Kada jedemo namirnice bogate fruktozom, tj. voćnim šećerom, on se transformiše u glikogen i skladišti u jetri. Ovo dalje stabilizuje nivo šećera u organizmu, što omogućava telu da aktivira hormone zadužene za oporavak (anaboličke hormone), koji izgrađuju ćelije mišića i kože, a ovi hormoni se za svoj rad snabdevaju direktno iz masnoća. Naše telo se umesto bavljenjem regulisanjem nivoa šećera, bavi oporavkom, uz potrošnju masnoća, što nam donosi dvostruku korist.

Još članaka o gojaznosti…

Izaberite dijetu po svojoj meri.

Izračunajte svoju idealnu telesnu težinu.

Ostavite komentar

Ostavite komentar