U trendu

Gojaznost ili dijeta, optimizam ili pesimizam?

Za ljude koji imaju prekomernu telesnu težinu, držanje dijete i ostale aktivnosti koje doprinose smanjenju postojeće težine – predstavljaju obično veliki problem.
Kada te osobe reše da nešto učine sa svojim životom i suvišnom težinom, nađu se pred velikim brojem pitanja. Pitanja su najčešće pesimistička, a odgovori mogu biti veoma jednostavni i puni optimizma.
Evo najčešćih pitanja i mogućih odgovora na njih.
Zašto držati dijetu?
Svi mi imamo više razloga da brinemo o svojoj telesnoj težini. Jedan od važnih razloga jeste izgled, jer smo sa manje kilograma lepši i sebi i drugima. Ljudi koji imaju manje kilograma manje se zamaraju, lakše podnose fizičke napore i vrućinu. Dokazano je da višak kilograma opterećuje srce, krvne sudove i ostale organe, tako da veća težina ugožava i naše zdravlje, a to je najvažniji razlog.
Ima li svrhe sve to raditi?
Sumnje ostavite po strani, jer ako mislimo o svojoj težini i zdravlju i radimo na tome, sigurno ćemo postići neke rezulate. Ako dijeta ne bude davala očekivane rezultate, bićemo zdraviji, ili bar nećemo povećati postojeću težinu, što je svakako uspeh. Na duže staze gledano, sigurno ćemo postići neke rezultate.
Donesite odluku!
Treba početi i istrajati. Bezuspešni pokušaji i odustajanja ne donose rezultate, baš kao ni dugačka razmišljanja o početku. Treba raščistiti sa sobom i početi sa novim načinom života, i to tempom koji nama odgovara. Niko nas ne tera da se potpuno izgladnjujemo, već samo da vodimo računa o svojoj ishrani i zdravlju.
Zašto jesti zdravu hranu?
Kada se jede takozvana zdrava hrana (voće, povrće, integralne žitarice…), imaćete manje problema sa varenjem i manje kalorija ćete unositi u organizam. Takvom hranom se lakše zasitite i unesete više potrebnih vitamina i minerala u organizam.
Zašto piti dosta tečnosti?
Da bi se masnoće razgradile a štetni sastojci što pre izbacili iz organizma, potrebno je piti tečnost, ali ne previše.
Zašto se baviti fizičkim aktivnostima?
Zbog kondicije, zbog zdravlja i trošenja suvišnih kalorija, a naročito zbog vitke linije. Niko vas ne primorava da trčite maraton i dižete 100 tona tereta, već da se bavite umerenim fizičkim aktivnostima. Umerene aktivnosti su i pešačenje uz stepenice, popodnevna šetnja, šoping…
Zanemarite tuđe rezultate
Merite svoje rezultate, a ne tuđe. Nikada ne znate da li su komšije ili rođaci pravilno držali dijetu i da li su bili uporni, a i njihov metabolizam može biti drugačiji. Vi vodite računa o svom telu, o svom zdravlju i svojoj težini.
Već neko vreme pokušavam sa dijetom pa mislim da odustanem…
Budite uporni, jer ako odustanete, onda sigurno niste ništa učinili. Ne razočaravajte se, već se bodrite svojim rezultatima. Ne merite težinu svakog dana, ali jednom nedeljno će se videti rezultati. Nerealno je očekivati da se za jednu nedelju ili jedan mesec može smanjiti desetak kilograma. Veoma je važno smanjiti desetak kilograma makar za godinu dana, ali težinu ne povećavati u narednom periodu. Nije nikakav rezultat za mesec dana smanjiti deset-petnaest kilograma pa posle za nekoliko meseci dodati dvadesetak kilograma.
Rezultati nisu zadovoljavajući – sporo se smanjuje težina
Ne očekujte previše, jer rezultati zavise od mnogo čega, pa i od genetike, ali doći će kad-tad. Treba biti zadovoljan svime što je postignuto. U najgorem slučaju, uspeh je i zaustaviti povećanje kilaže.
Ne moram baš sada
Fokusirajte se sada i ovde i odmah počnite, makar polako. Ako tražite razloge da kasnije počnete, onda nikada nećete početi. U životu uvek ima problema i nekih događaja, pa ako čekamo da prođu, uvek će biti još nečega i nikada nećete početi.
Malo ću da držim dijetu pa ću da se odmorim?
Rešite to na duge staze, pa makar išlo sporo. Kratke i brze detoksikacione dijete ne donose rezultate. Svako kratkotrajno ili povremeno držanje dijete samo daje suprotan efekat. Bitno je da stalno mislite o tome, pa ćete postepeno doći do rezultaa.
Strpljenje je veoma važno, jer ako odustanete, onda ništa niste uradili i nema rezultata.
Ne mogu ja to
Budite spremni na promene koje će vam možda u početku teže pasti, ali tokom vremena ćete se navići na novi ritam života i onda vam ništa neće biti teško.
Ukoliko ne možete sami da rešite problem, onda ili nabavite neku knjigu ili se posavetujte sa stručnjacima. U svim većim gradovima pri zdravstvenim ustanovama postoje službe koje vam mogu pomoći u tome šta treba raditi da bi se smanjila prevelika težina na zdrav način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)