U trendu

Greške muškaraca u ishrani i dijeti

Ulažete napor kako biste smanjili obim svog struka, ali vam ogledalo govori drugačije. Stomak je tu i visi vam preko pojasa. O čemu se radi?
Postoji puno razloga zbog kojih vaši napori da izravnate stomak mogu biti uzaludni, počevši od grešaka u ishrani, tj. u tome šta, kako i koliko jedete.
Nestaće vežbanjem
Ako unosite više kalorija nego što sagorite vežbanjem, idete u pogrešnom pravcu. Ako mislite da ćete takvu količinu kalorija kontrolisati odlaskom u teretanu dva puta nedeljno, razmislite ponovo.
Sama vežba nije dovoljna, čak i ako redovno koristite trenažnu biciklu ili pokretnu traku za trčanje. Vežbanje je od ključne važnosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali realno, ako želite da izgubite na težini, morate da povedete računa i o ishrani.
Naravno, treba da budete aktivni da biste oslabili i održavali željenu težinu, ali ne treba da računate na to da će samo vežbanje pomoći, posebno ako često „punite“ svoj stomak.
Jedete kad stignete?
Ne samo što treba da vodite računa o tome šta jedete nego treba da obratite pažnju i na to kada jedete. Ishrana u trku umesto u skladu sa prirodnim ritmom tela, može doprineti gojenju.
Mnogi muškarci preskaču obroke misleći da će im to pomoći da smršaju. To nije tačno. Kada prestanete da jedete, vaš metabolizam počinje da se usporava i vaše telo počinje da gomila masti, a najveći deo tih masti gomila se oko struka.
Doduše, metabolizam se usporava delom i zbog procesa starenja. Iako povodom toga ne možete ništa da uradite, možete se potruditi da što više budete aktivni i da imate redovnu ishranu. To znači doručak, ručak i večera, sa zdravim užinama između ta tri obroka.
Prevelike porcije
Kontrola veličine porcije predstavlja ključ za kontrolu veličine stomaka. Mnogo je lakše držati se toga ako se držite i prakse dobrog tajminga između obroka, jer je tako manja verovatnoća da ćete preterati sa hranom. Dakle, ne smete dozvoliti sebi da budete previše gladni.
Svaki od tri dnevna obroka ne treba da bude veći od 700 kalorija. Što je hrana zdravija, to je veća količina hrane koju možete sebi da priuštite.
Ljudi prave grešku kada misle da dijeta znači da treba jesti manje i na taj način predviđaju glad. Ako sa odreska i krompira pređete na voće i povrće, vi u stvari možete jesti više.
Treba izbegavati i obrađene namirnice. One se brže pripremaju, ali mogu i znatno doprineti gojenju jer često sadrže velike količine masti i šećera.
Jedenje usled stresa
Stres vas može dovesti u rizik od bolesti srca ili depresije, ali može da doprinese i gojenju. Stres utiče na to kako vi mislite. Ako osećate anksioznost, verovatno ćete se okrenuti slatkoj i masnoj hrani, poput slatkiša i kolača.
Dakle, ako želite da budete u prilici da opustite svoj kaiš, trebalo bi da preduzmete određene korake za kontrolu nivoa stresa. U tome vam mogu pomoći i neke jednostavne vežbe relaksacije.
Kalorije iz tečnosti
Pre nego što popijete još jednu čašu soka, pogledajte na etiketi koliko ćete uneti kalorija. Možda će vas iznenaditi saznanje da su pojedina pića prepuna kalorija, a imajući u vidu koliko je potrebno tečnosti na dan, to bukvalno može značiti ogromne količine masnoća.
Kada ožednite, bolja opcija je čaša vode. Ako pijete mleko, opredelite se za ono sa manje masti, jer na taj način i dalje unosite potrebne količine kalcijuma i vitamina D, ali bez dodatnih kalorija. Ni sa količinama nemasnog mleka ne treba preterivati.
Važno je i da budete umereni sa alkoholom. Pored očiglednih zdravstvenih razloga, alkohol nije dobar ni za vaš struk, i to ne samo zbog kalorija. Velike količine hladnog piva dokazano vode do „pivskog stomaka“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.