Hit dijete i šanse za materinstvo

Pod uticajem različitih časopisa, magazina, televizije, filmova i interneta sve veći broj žena postaje svestan toga da je uz jako mnogo (izuzetno mnogo, mogli bismo reći) truda moguće postići puno toga; recimo, imati i uspešnu karijeru, i odlično izgledati, imati i vezu i, s vremenom postati i majka. Naravno, da bi se sve to postiglo, potrebno je zaista mnogo napora, ali izvodljivo je. Samo, treba obratiti pažnju i na to da nije dovoljan samo napor – napori uloženi u uspeh u različitim kategorijama moraju da budu usklađeni.

Recimo, žena želi da dobro izgleda. Ništa neobično. Njen partner misli da ona već super izgleda, ali ona žarko želi da smrša, a on želi da ona učini ono zbog čega će biti srećna. Dakle, kao pravi partner podržaće svoju partnerku u držanju dijete – naravno, u slučaju kad misli da ona ne planira da smrša preko svake mere, da joj planirani gubitak kilograma neće ugroziti zdravlje.

E, u ovakvoj situaciji mnoge žene će posegnuti za dijetom koja je u tom trenutku hit – koja god to bila. Obično postoji i bar neka zvezda (verovatno i više njih) koje promovišu baš tu dijetu i pričaju kako im je ona pomogla da dođu do one težine koju su želele. Junakinja naše priče nema na umu samo gubitak kilograma; kao što smo rekli, kao i mnoge moderne žene, ona želi i da postane majka. U kombinaciji hit dijete i želje za materinstvom mogu nastati problemi.

Naime, većina hit dijeta uopšte ne nudi raznovrsnu ishranu, koja je neophodna ako žena želi da ostane u drugom stanju, da iznese trudnoću i da rodi zdravo dete. Dijete siromašne ugljenim hidratima smanjiće obim kukova i time i šansu da se iznese zdrava trudnoća. Dijeta ekstremno siromašna mastima smanjiće produkciju estrogena, a time i poremetiti ciklus i smanjiti šanse da do ovulacije, a samim tim i začeća, uopšte dođe.

Jednolična ishrana je vrlo često siromašna folnom kiselinom (neophodnom za razvoj nervnog sistema ploda), cinkom (što smanjuje nivo reproduktivnih hormona, znači šansu za začeće), gvožđem (neophodnim za razvoj ploda), kalcijumom (neophodan je za razvoj skeleta ploda)…

Ukratko: jednolična ishrana, kakvu hit dijete i prečesto zahtevaju, može dovesti do drastično smanjenih šansi za materinstvo i do drastično povećanih šansi kako za to da se trudnoća ne iznese do kraja, tako i za to da novorođenče ne bude pravilno razvijeno. Dakle: jeste, moguće je postići mnogo toga – ali ako želite da postanete majka zdravog deteta, raznovrsna ishrana je neophodna. To vam neće omesti planove za postizanje vitkosti, naprotiv – jedini način da se vitkost stekne na zdrav način i da se kasnije zadrži jeste baš raznovrsna ishrana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.