U trendu

Kako da pomognete voljenoj osobi da smrša

Nije uvek lako biti neopterećujuća podrška. U ovom tekstu istražujemo neke načine za to.
Sigurno vam se nekada desilo da je vaša draga osoba na dijeti i s teškoćom se bori sa suvišnim kilogramima, a vi ne znate kako da je na pravi način posavetujete i olakšate joj situaciju. Ili ste vi na dijeti, a vaša porodica, partner ili prijatelji nemaju dovoljno razumevanja za to kroz šta prolazite. U oba slučaja, niste usamljeni, jer su mnogi u takvoj situaciji.
Uvek je teška situacija kada osoba koja je deo porodice ili emotivne veze želi da napravi neku krupnu promenu. Tada se dinamika emotivnog odnosa menja, jer teško je tačno pretpostaviti nečije nove želje i potrebe i dati odgovarajuću vrstu podrške.
Ako niste sigurni šta u datoj situaciji treba da uradite, onda pitajte dragu osobu. Nekim osobama, na primer, odgovara da ste stalno u toku sa njihovim preživljavanjima i da vam se poveravaju o teškoćama dijete. Drugima je lakše ako se držite po strani. Obično je pomoć najpotrebnija u prvom periodu dijete.
Kako biti dobra podrška? Evo nekih generalnih saveta koji se mogu primeniti na većinu situacija:
Budite „navijačica“, a ne „trener“!
Nije potrebno da nalazite greške u dijeti osobe kojoj pomažete. Umesto toga, treba da istaknete i podržite one stvari koje ona radi pravilno. Cenite ciljeve koje postiže, čak i ako su mali.
Postanite aktivni deo programa voljene osobe!
Dobrovoljno se prijavite da zajedno jedete neke namirnice koje su njoj propisane. Pridružite joj se u sportskoj aktivnosti kojom se bavi. To će vam koristiti višestruko i podržaćete njene zdrave navike.
Budite pozitivni!
Ako draga osoba postigne cilj koji je odredila za nedelju ili mesec dana, smislite neku zajedničku aktivnost kojom ćete to proslaviti.
Pokažite da vam je stalo do osobe, a ne do dijete!
Pokažite brigu i bliskost, ali ne samo kada je reč o dijeti. Osoba treba da shvati, iako joj pomažete da smrša, da je volite bez obzira na višak ili manjak kilograma.
Ako je imala loš dan, saslušajte je, ali bez pridika!
Neka zna da kada ima problem, može da se okrene ka vama, a ne da utehu potraži u hrani.
Budite „agresivna podrška“!
A to znači – nemojte čekati da vam se draga osoba obrati i zatraži pomoć, već pomoć prvi ponudite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar