U trendu

Napravite dijetni plan (1)

Često se čuje da je za uspeh u dijeti neophodno izmeniti svoje nezdrave navike i uvesti zdrave i preporučljive načine ponašanja. Opak, promena životnih navika ne dolazi preko noći, niti sama od sebe. Da bi promena navika bila uspešna – morate napraviti plan.
Da li vam poznato zvuči sledeća situacija: kasnite na posao, tako da žurno izlazite iz kuće. Preskačete doručak – kutija sa cerealijama je prazna, a mleko ne miriše dobro. Nemate vremena da napravite sendvič koji ste nameravali da ponesete za ručak, tako da izlazite bez njega. Vežbe pre posla? To je nemoguća misija. Da li je ovo vaše tipično jutro? Šta se desilo sa odlukama da vežbate više i da se hranite zdravije?
U savršenom svetu, mogli bismo sve ovo postići ako počnemo da se trudimo da ostvarimo ciljeve čim dan počne i ponašamo se na primer ovako:

  • Ustajemo iz kreveta u 6:30 ili ranije.
  • Uradimo seriju vežbi u trajanju od 20 minuta ili duže.
  • Jedemo hranljiv i zdrav doručak koji sadrži sveže voće, cerealije bogate vlaknima i nemasno mleko.
  • Spakujemo ručak: nekoliko svežih voćki, nemasni jogurt, integralni hleb, domaća povrćna supa.

Istina je sledeće: sa malo planiranja ovaj idealan plan bi se mogao pretvoriti u stvarnost. Vaša jutarnja žurba bi se smanjila i protekla bez nerviranja, a vaši napori da izgubite suvišne kilograme ne bi bili uzaludni. Sve bi bilo lakše ako biste, dok ustajete iz kreveta, znali svoj sledeći potez: svakog jutra, čitave sedmice, preko cele godine.
Ako svoje mršavljenje prepustite sreći i igri slučaja, ništa nećete uraditi. Napravite svoj dijetni plan po savetima stručnjaka. Evo šta oni preporučuju:
Isplanirajte svoj dnevni jelovnik!
Pre nego što promenite način ishrane, postanite svesni svoje trenutne ishrane: vodite dnevnik hrane. U dnevnik zapisujte bukvalno sve što pojedete tokom dana.
Potom postavite konkretne ciljeve da biste izmenili slabe tačke trenutne ishrane. Na primer, zapišite: „Umesto čipsa, užinaću kokice.“
Mudro iskoristite vikend. Tada je dnevnih obaveza manje i zato se možete posvetiti planiranju ishrane u sledećoj nedelji.
Možete i pripremiti obroke i zamrznuti ih, da biste u toku nedelje imali manje obaveza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)