U trendu

Radi „preko noći“: Masovno utrljavaju ulje u jedan deo tela, veruju da podstiče mršavljenje

Novi trend zvan „navel oiling” – stavljanje esencijalnog ulja u pupak radi postizanja zdravstvenih prednosti kao što je mršavljenje, postao je popularan na TikToku.

Ova metoda je na prvi pogled laka, pristupačna i „radi“ preko noći, dok spavate.

Iako je nakapavanje nekog esencijalnog ulja u pupak drevna praksa koja se zasniva na ajurvedskoj medicini, holističkom sistemu lečenja koji potiče iz Indije, stručnjaci upozoravaju na nedostatak naučnih dokaza koji podržavaju ovu metodu.

Ajurveda veruje da je pupak centar energije i povezanosti sa ostatkom tela. Pupak je, takođe, prema ovom drevnom istočnjačkom učenju, mesto gde se nalazi „pečoti žlezda”, koja, navodno, ima više od 72.000 živaca koji se protežu do različitih organa i tkiva.

Veruje se da se stavljanjem ulja u pupak, može stimulisati „pečoti žlezda” i poboljšati zdravlje osobe.

„Navel oiling” (ili pečoti metoda) je praksa koja uključuje punjenje pupka uljem kako bi se pomoglo kod mršavljenja ili drugih zdravstvenih problema – menstrualnih grčeva, endometrioze, zdravlja creva, stresa i varenja, piše Forbs.

Proces obično uključuje punjenje pupka uljem pre spavanja i puštanje da se upije preko noći, rekla je Forbsu profesorka Nišita Šah, ajurvedska praktičarka i direktorka za upise na Ajurvedskom institutu u Severnoj Karolini.

Jedna od navodnih prednosti stavljanja ulja u pupak je ta da ono može pomoći u mršavljenju. Ulje koje se koristi za ovu svrhu je obično kokosovo ulje, koje sadrži srednjelančane masne kiseline (MCFA) koje mogu ubrzati metabolizam i sagorevanje masti. Kokosovo ulje, takođe, može da smanji apetit i podstakne osećaj sitosti. Neki ljudi tvrde da su izgubili kilograme stavljanjem kokosovog ulja u pupak pre spavanja i ostavljajući ga da se upije preko noći.

Međutim, nema naučnih dokaza koji bi potvrdili delotvornost stavljanja ulja u pupak za mršavljenje. Većina istraživanja o kokosovom ulju i mršavljenju se odnosi na oralnu konzumaciju ulja, a ne na njegovu lokalnu primenu. Također, nema pouzdanih studija o postojanju ili funkciji „pečoti žljezde”, niti o uticaju ulja u pupku na nervni sistem ili hormone.

Placebo efekat

Neki smatraju da stavljanje ulja u pupak može imati samo placebo efekt, kao deo opšteg zdravog načina života koji uključuje uravnoteženu ishranu i vežbanje.

Jedan „navel oiling” je nedavno postao trend na TikTok-u, sa heštegom #naveloiling i prikupio je više od 23 miliona pregleda.

Jedan video sa pet miliona pregleda tvrdi i da „navel oiling” leči sindrom policističnih jajnika i bolne menstruacije, kao i da pomaže rast kose i noktiju.

Drugi TikToker tvrdi da je izgubio 14,2 kilograma u razdoblju od sedam nedelja samo stavljanjem ricinusovog ulja u pupak, iako je u komentarima naveo i da je „izbacio rafinisani šećer i prerađenu hranu” u tom vremenskom razdoblju.

Stručnjaci su oprezni, jer postoje samo ograničena istraživanja i anegdotalni dokazi povezani sa stavljanjem ulja u pupak kako bi se dobile neke zdravstvene prednosti.

Džen Kodl, specijalista porodične medicine, rekla je za časopis Roling Stoun da „nije upoznata sa bilo kakvim dokazima” koji ukazuju da, na primer, ricinusovo ulje u pupku može da pomogne u rešavanju zdravstvenih problema, prenosi magazin.politika.rs.

Nanošenje ulja na pupak posebno „nema smisla, jer se posle rođenja, sve zatvara i pretvara u ligamente nakon što otpadne pupčana vrpca”, rekla je Hana Dalen, profesorka na Univerzitetu Zapadni Sidnej, za australijski Asošiejted Pres.

Zbog toga što je pupak „zapečaćen prolaz”, stavljanje ulja u njega nije „ništa drugačije od nanošenja ulja na podlakticu, zadnju stranu kolena, lakat ili nešto slično”, rekao je David Harder, klinički herbalista, za USA Tudej.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.