11 najčešćih OTROVA hrane

Kontaminacija hrane može se desiti u svakom trenutku tokom proizvodnje: rast, žetva, obrada, čuvanje, otprema ili priprema hrane.

Prenos kontaminacije (štetnih organizama) sa jedne površine na drugu čest je uzrok trovanja hrane koju kasnije jedemo. Ovo je posebno problematično za sirove sastojke kojima se sprema jelo, kao što su salate ili drugi proizvodi. Te namirnice obično nisu kuvane, štetni organizmi nisu uništeni pre jela i mogu da izazovu trovanje hranom.

Campylobacter, (2-5 dana), meso, živina, mleko ili voda (kontaminacija životinjskim izmetom pri obradi)

Clostridium botulinum, (12-72 sata) dimljena riba, pečen krompir (loše konzervirana domaća hrana čuvana na sobnoj temperaturi duže vremena)

Clostridium perfringens, (8-15 sati) meso i čorbe (duže stoje van frižidera ili se sporo hlade)

Escherichia coli, (1-8 dana) meso, mleko i voda (zagađeni izmetom, prljavim rukama ili posudama)

Giardia lamblia (Giardia intestinalis), (1-2 nedelje) hrana i voda (kontaminirano prljavim rukama)

Hepatitis A, (28 dana) hrana, školjke, plodovi mora, voda (kontaminirano prljavim rukama)

Listeria, (9-48 sati) viršle, meso, mleko, sirevi, neoprani sirovi proizvodi (kontaminirana voda ili zemljište)

Norovirus i Rotavirus, (1-3 dana) sirova hrana, sastojci hrane i školjke (kontaminirano prljavim rukama)

Salmonela, (1-3 dana) sirovo meso, živina, mleko, žumance (neadekvatno kuvanje i termička obrada, prenosi se nožem, radna površina, daska za sečenje, prljave ruke)

Šigela, (1-2 dana) morski plodovi, sirovo meso, sastojci hrane (prljavim rukama ili posudama)

Stafilokokus aureus ili zlatni stafilokok, (1-6 sati) meso, salate, kremovi, punjenje peciva, sosovi (prljave ruke, kapljice od kijanja i kašljanja)

Najčešći ozbiljna komplikacija od trovanja hranom je dehidratacija – ozbiljan gubitak vode i esencijalnih soli i minerala. Ispijanjem dovoljno tečnosti koja će zameniti izgubljenu tečnost, soli i minerale, ne bi trebalo da bude problema i posledica.

Odojčad, starije osobe i osobe sa potisnutim imunitetom ili hronični bolesnici mogu ozbiljno dehidrirati i izgubiti više tečnosti nego što može da se nadoknadi. U tom slučaju, oni će morati u bolnicu na infuziju. U ekstremnim slučajevima, dehidratacija može biti fatalna.

Neke vrste trovanja hranom imaju potencijalno ozbiljne komplikacije za određene ljude:

• Listeria monocytogenes – ova komplikacija može biti najteža za trudnice, početkom trudnoće. Može dovesti do pobačaja ili ili prevremenog porođaja, prevremenog rođenja ili potencijalno fatalne infekcije po bebu nakon porođaja – čak i ako je majka bila samo blago bolesna. Deca koja prežive infekciju mogu imati dugoročna neurološka oštećenja i zastoj u razvoju.

Eširihija koli (E-koli) – može da izazove ozbiljne komplikacije pod nazivom hemolitički uremijski sindrom. Ovaj sindrom oštećuje sluznicu krvnih sudova u bubrezima, a ponekad dovodi do otkazivanja bubrega. Starije osobe, deca mlađa od 5 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom imaju veći rizik od razvoja ovih komplikacija. Ove kategorije osoba odmah nakon trovanja treba da se obrate svom lekaru na prvi znak obilnog ili krvavog proliva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.