U trendu

Ako volite nar, obožavaćete njegov sok: Evo kako ćete ga najlakše iscediti

Poznat po tome da sadrži hrpu moćnih antioksidansa, nar, mogranj ili šipak je tamno crvena voćka veličine od 5-12 cm čiji plod ima oko šest stotina jarko crvenih i sočnih semenki. Iako je poreklom iz Azije, danas se nar uzgaja u čitavom Sredozemlju i Severnoj Americi. Sazreva početkom jeseni, dostupan je od septembra do januara, a lista benefita ove moćne voćke stalno se produžuje. Poznato je tako da je nar izvrstan izvor C i K vitamina ali i dijetalnih vlakana i folata, a semenke mu se mogu koristiti u desertima, salatama, prelivima, umacima i raznim napicima…

Kako iz nara iscediti sok

Prvo je bitno znati da žarko crveni sok nara ostavlja mrlje koje se teško peru, pa nakon čišćenja voćke radnu površinu odmah prebrišite krpom i toplom vodom sa sapunom, a razmislite i o nošenju kecelje dok s njim baratate.

Korak 1: Presecite nar i izvadite semenke

Oštrim nožem nar vertikalno presecite po pola, pa polovine rukama razlomite na manje delove. Delove nara stavite u posudu s hladnom vodom i prstima izvadite semenke koje će potonuti na dno. Bacite koru i membranu koja će ostati da pluta na vrhu.

Korak 2: Procedite semenke

Vodu i semenke stavite u cediljku kako bi ostale same semenke, bez delova kore. Jedan srednji nare daje otprilike pola šoljice semenki koje se mogu nekoliko dana čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrznuti u posudi za zamrzavanje, a tako mogu stajati i do godine dana.

Korak 3: Napravite sok i prilagodite mu ukus

Za to vam je potreban samo snažni blender u kojem ih mešate dok ne dobijete kašu. ‘Kašu’ sipajte u cediljku postavljeno preko posude i zadnjom stranom kašike pritiskajte da izađe sok. Ako je šipak dovoljno zreo, nećete morati da mu dodajete šećer ili druge zaslađivače, a ako vam sok nije dovoljno sladak možete mu dodati malo javorovog sirupa ili meda. Ovakav sok možete piti ili koristiti kao sastojak za umake, prelive za salate, mešavinu više sokova ili koktela.

Savet: Kad kupujete nar, birajte plodove sa svetlijom korom i s manje ‘mrlja’. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu do mesec dana ili u frižideru do dva meseca, savjetuje Bhg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.