U trendu

Arsen u pirinču!

Pirinač se smatra veoma zdravom namirnicom. Međutim, objavljeno je da najpopularniji pirinčani proizvodi, uključujući i dečiju hranu poznatih firmi, sadrže arsen u dozama koje prelaze granice koje je dozvolila Evropska unija.

Nedavno je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) objavila da je pirinač vodeći izvor izloženosti beba arsenu, jer se arsen može naći u pirinču iz prirodnih izvora, ali i iz đubriva i pesticida.

Arsen se prirodno javlja u zemljištu i vodi. Postoje dva oblika arsena – organski i neorganski. Neorganski oblik je otrovniji, a upravo pirinač ima viši nivo neorganskog arsena u sebi u odnosu na drugu hranu, jer apsorbuje arsen iz okruženja više nego neka druga žitarica.

Iako je predložena i ograničena granica za količinu arsena, u poslednje vreme ta granica se ne poštuje i uglavnom je u hrani prisutan neorganski (opasniji) arsen.

FDA trenutno vodi široku akciju zaštite javnog zdravlja i vrši pažljivu analizu podataka o količini arsena u ishrani. Takođe je predložena granica o dozvoljenoj količini arsena u ishrani dece.

Primećeno je da izlaganje neorganskom arsenu kod odojčadi i trudnica može poremetiti normalan razvoj deteta u kasnijem periodu.

Predlaže se i analiza arsena u pirinču, ne samo u dečijoj ishrani, već i u ishrani svih uzrasta.

Nove predložene smernice neće se puno razlikovati od postojećih, ali će pomoći svima, i trudnicama, u odabiru hrane u ishrani.

Pirinač je u širokoj upotrebi širom sveta, pa je posao ne samo FDA već i drugih zvaničnih agencija da savetuju roditelje i staratelje o količini arsena u dečijoj hrani.

Savet agencije je da trudnice i deca treba da imaju dobro izbalansiranu ishranu sa raznim vrstama žitarica.

Procena je da izloženost neorganskom arsenu u pirinču izaziva četiri slučaja raka pluća i jedan slučaj raka bešike na 100.000 ljudi samo u Americi.

FDA na kraju navodi da se kuvanjem pirinča u vodi, pa njegovim ceđenjem, može smanjiti nivo neorganskog arsena u pirinču od 40% do 60%. Međutim, ovaj metod može ukloniti i neke važne hranljive materije, pa se postavlja pitanje da li treba kuvati pirinač u vodi ili ne.

Kakvo je stanje pirinča koji se može naći na našem trištu, nije nam poznato, ali možemo preporučiti pranje i iskuvavanje, kao i koršćenje raznovrsne hrane, po mogućstvu iz naših krajeva. Normalno je da će, ako se preteruje sa količinama jedne vrste hrane, biti problema – zato je raznovrsnost u ishrani jedan od načina zaštite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar