Bela čokolada ima svoju tamnu stranu

Bela čokolada, koju mnogi vole, ustvari je mešavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade – kakao.

Kako tvrde specijalisti za prehranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može poslužiti ni kao najlošija zamena za čokoladu.

Bela čokolada je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranjivu vrednost, već isključivo kalorijsku.

Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 posto kakao maslaca, a oko 14 posto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

1 komentar
  1. Anonimni

    Ono sto treba urediti Zakonom koji bi vazio za sve zemlje,striktno zabraniti termin „BELA COKOLADA“.Ne postoji „bela“ cokolada.Ta tzv.“bela“ cokolada je vestacki proizvod masnoca i hemikalija raznih vestackih aroma. Narocito deca nasedaju na ovu „poslasticu“,koja je u osnovi stetna,a roditelji im je kupuju,jer nisu edukovani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike