U trendu

Biljka koju jedemo kao salatu leči očne bolesti i pomaže kod gubitka pamćenja

U periodu smo kada nam je zelena salata na svuda na dohvat ruke, zbog toga ga trebamo maksimalno iskoristiti. Redovnim konzumiranjem ove namirnice znatno će te poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Zelena salata se služi kao prilog, odličan je dodatak sendvičima i još mnogo toga. Ona ne samo da dodaje boju i hrskavost obrocima – već je i veoma bogata korisnim nutrijentima.

Zelena salata u borbi protiv bolesti

Zelena salata je od davnina bio zdrav deo obroka ljudi. Egipćani od pre hiljadama godina prepoznali su zdravstvene prednosti zelene salate i uzgajali je u svojim baštama. Jedenje više ovog zelenog lisnatog povrća ima nekoliko zdravstvenih prednosti, dobar izvor vitamina i hranljivih materija.

Važno je znati da nisu sve zelene salate jednake. Na primer, salata sa crvenim i zelenim listovima nadmašuje salatu ajsberg u pogledu ishrane, piše Magično Bilje. One mogu imati šest do 20 puta više vitamina A, vitamina K i luteina. Uopšteno govoreći – tamnije boje zelene salate čine je više hranljivom.

Zelena salata je puna antioksidanata. Ove hemikalije za hranu vas štite od slobodnih radikala, koji izazivaju upale i mogu doprineti očnim bolestima, dijabetesu i drugim hroničnim stanjima.

Zelena salata je posebno bogata:

Antocijaninima: Ovaj flavonoid uništava slobodne radikale. Antocijanini se nalaze u crvenoj salati. To je pigment koji listovima daje crvenu boju.

Karotenoidima: Karotenoidi uključuju lutein i beta-karoten. Vaše telo menja beta-karoten u vitamin A, koji vam je potreban za dobar vid i zdrav imuni sistem.

Lutein: Ovaj „vitamin za oči“ štiti vaše oči od oštećenja od sunca. Takođe može sprečiti ili usporiti makularnu degeneraciju, bolest oka koja uzrokuje gubitak vida.

Pomaže u gubitku težine

Istraživanja pokazuju da jedenje male salate pre glavnog jela može pomoći da se osećate sito. Kao rezultat toga, jedete manje kalorija tokom obroka. Nalazi sugerišu da početak obroka salatom može dovesti do gubitka težine ili pomoći da održite zdravu težinu.

Dobra je za jake kosti, krv i mozak

Većina sorti zelene salate je odličan izvor vitamina K. Potreban je telu da izgradi jake kosti i zgruša krv. Porcija od jedne šolje puterice ima više od 20% dnevne vrednosti preporučene za odrasle. Ajberg salata obezbeđuje 10% do 19% preporučene dnevne vrednosti vitamina K.

Vitamin K, zajedno sa luteinom i folatom (vitamin B9), takođe može pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja. Studija iz 2018. pokazala je da dnevna porcija zelenog lisnatog povrća poboljšava pamćenje kod ljudi kako stare.

Održava vas hidriranom

Čak 95% težine zelene salate dolazi iz vode. Dakle, kada jedete zelenu salatu, takođe gasite žeđ. A visok sadržaj vode vas brže puni, pomaže u obuzdavanju gladi i sprečavanju prejedanja.

Zelena salata je svestrano povrće koje je pristupačno i lako se dodaje u jela. Ona je odličan bezmasni, niskokalorični način da unesete više lisnatog zelenila u svoje obroke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar