U trendu

Brokoli protiv raka

Nedavno je objavljena studija koja govori o tome da je pronađen sastojak koji sadrži brokoli, a može da blokira "neispravni gen" (defektni gen) koji utiče na rast tumora.
Da brokoli može da pomogne u borbi protiv karcinoma pretpostavljalo se i ranije, ali se nisu znali pravi razlozi niti supstance koje na to utiču. Ranije studije su najavljivale veliki potencijal u borbi protiv raka brokolija i drugog povrća (karfiol, potočarka…).
Istraživači ističu da do sada nisu znali tajnu i odgovor na pitanje zašto neke vrste povrća imaju "antitumorske osobine".
U nedavno objavljenoj studiji istraživači navode da su otkrili jedinjenje koje sadrži brokoli i još neke vrste povrća. To jedinjenje je izototicijanit (isothiocyanates, ITCs), koji blokira mutirane gene p53, odgovorne za rast raka.
Gen p53 poznat je kao gen supresor i čini se da ima ključnu ulogu u održavanju zdravih ćelija i štiti ih od raka. Kada je ovaj gen oštećen ili mutira, on prestaje da pruža zaštitu od karcinoma. Istraživači kažu da su ove mutacije prisutne kod oko polovine obolelih od raka.
Rezultati
U izveštaju objavljenom u "Journal of Medicinal Chemistry", istraživač Xiantao Wang sa Univerziteta u Džordžtaunu i njegove kolege analizirali su uticaj gena p53 i izototicijanita (ITCs) na različite ljudske ćelije obolele od raka (rak pluća, rak dojke i rak debelog creva) u laboratoriji.
Rezultati su pokazali da je izototicijanit (ITCs) sposoban da ukloni defektne gene p53 iz organizma, ostavljajući samo zdrave verzije gena.
Perspektiva u borbi protiv raka
Istraživači smatraju da bi, ako dalja istraživanja potvrde ove nalaze, moglo da se dođe do novih i uspešnih terapija za sprečavanje i lečenje tumora.
Ova istraživanja samo potvrđuju već ranije uočene pozitivne osobine voća i povrća u očuvanju zdravlja i borbi protiv raznih bolesti, pa i karcinoma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.