Brusnica protiv upale bešike

Odavno je poznato da se brusnica koristi kao narodni lek protiv infekcija urinarnog trakta. Novo istraživanje potvrđuje da sok od brusnice i drugi proizvodi od brusnice mogu da spreče infekcije urinarnog trakta.
Možda će nekima biti potrebno više od jedne čaše soka od brusnice dnevno da bi bilo efekta, neke osobe mogu imati više koristi od brusnice, neke manje…
Prema statističkim podacima navedenim u novom istraživanju, navodi se da se svake godine u Sjedinjenim Državama desi više od sedam miliona poseta lekarima i preko 100.000 hospitalizacija zbog infekcija urinarnog trakta.
Infekcije urinarnog trakta najčešće izazivaju bakterije koje ulaze u bešiku ili bubrege preko uretre, odnosno cevi koja sprovodi urin od bešike. Infekcije urinarnog trakta češće se dešavaju ženama nego muškarcima.
U simptome urinarne infekcije spadaju:

 • bol ili peckanje tokom mokrenja
 • često mokrenje
 • osetljiv stomak
 • neprijatan miris urina
 • groznica i drhtavica
 • mučnina i povraćanje

Brusnica protiv infekcija
Za potrebe istraživanja, naučnici su procenjivali delotvornost brusnice u sprečavanju urinarnih infekcija na osnovu prikupljenih podataka 13 različitih istraživanja koja su obuhvatila više od 1.600 osoba.
Sve u svemu, rezultati su pokazali da se urinarne infekcije 38% ređe javljaju kod osoba koje koriste proizvode od brusnice u odnosu na one koje to ne rade. Utvrđeno je da su proizvodi od brusnice efikasniji u sprečavanju infekcija urinarnog trakta kod određenih grupacija ljudi.
"Proizvodi koji sadrže brusnicu imaju tendenciju da budu efikasniji kod žena kojima se često javlja infekcija bešike, kod dece, kao i kod osoba koje uzimaju sok od brusnice ili druge proizvode koji sadrže brusnicu više od dva puta dnevno", zaključuju istraživači.
Naravno da brusnica ne može da zameni lekove, ali osobe koje često imaju probleme sa bešikom mogu da probaju sok od brusnice, ne može im škoditi.

Jedan komentar

 • Vule Đokić

  Naravno da znate da se preko 80% brusnice prodate u Srbiji uvozi iz SAD?!
  I, naravno, jasno vam je zašto je i pored naših čajeva i narodnih lekova naprasno postala najlekovitija upravo brusnica uvezena iz SAD? Uvoznički lobi radi… Ne moramo ništa da proizvodimo, ali ni da uzgajamo, uradiće Amerikanci to umesto nas.

Ostavite komentar