U trendu

Brza hrana se različito soli

Novo istraživanje pokazalo je da brza hrana koju prodaju poznate kompanije sadrži više ili manje soli u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazi. Zaključeno je da, generalno, hrana u SAD i Kanadi sadrži više soli nego hrana u Evropi.

Istraživači kažu da tehnička pitanja koja poznate kompanije smatraju preprekama za smanjenje soli u svojim proizvodima ne bi trebalo da predstavljaju veliki problem. Oni smatraju da je smanjenje soli u brzoj hrani tehnički izvodljivo, a na taj način će se poboljšati zdravlje i sačuvati značajna količina sredstava u okviru zdravstvene zaštite.

So u brzoj hrani

Asocijacija “Američko srce“ preporučuje unos natrijuma manji od 1.500 miligrama dnevno kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. To je količina pola supene kašike soli.

Istraživači kažu da većinu natrijuma koji unesemo (oko 80%) nije iz slanika, već iz prerađene, restoranske i brze hrane. Zbog toga smanjenje soli kod ovih namirnica predstavlja ključan korak ka smanjenju individuale i ukupne potrošnje soli.
Kako bi ispitali razlike u količini soli, istraživači su analizirali hranu nekoliko svetskih poznatih kompanija, među kojima su Mekdonalds, Burger king, Kentaki frajd čiken i druge.

Zemlje koje su bile uključene u istraživanje jesu SAD, Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland, Australija i Francuska.

Hrana je slanija u Kanadi i SAD

Prema informacijama koje su obezbedile kompanije utvrđeno je da:

  • Mekdonaldsov proizvod u SAD-u i Kanadi sadrži skoro tri puta više soli u jednoj porciji od istog proizvoda koji se prodaje u Velikoj Britaniji (600 miligrama po porciji u Velikoj Britaniji, 1.500 miligrama u SAD i 1.700 miligrama u Kanadi).
  • Klub sendvič u SAD-u, Kanadi i Novom Zelandu sadrži skoro duplo više natrijuma (od 2.700 do 2.900 miligrama po porciji) nego isti proizvod koji se prodaje u Francuskoj (1.300 miligrama po porciji).
  • Salate koje se prodaju u lancima brze hrane u Francuskoj i Novom Zelandu imaju duplo manje soli (300 miligrama po porciji) nego salate u Kanadi (800 miligrama). Prelivi za salate najviše doprinose količini soli u salatama.

Reakcije proizvođača brze hrane

Istraživači su zaključili da niža prosečna količina soli u hrani koja se prodaje u Velikoj Britaniji ukazuje na to da nacionalni napor da se smanji potrošnja soli u toj zemlji funkcioniše.

Ministarstvo zdravlja Sjedinjenih Država vodi kampanju da se smanji količina soli u prerađenim namirnicama i hrani koja se prodaje u restoranima. Međutim, sve je na dobrovoljnom nivou jer oni ne zahtevaju od proizvođača hrane i restorana da smanje količinu soli u hrani koju nude građanima.

Rob Grin, izvršni direktor Nacionalnog saveta lanaca restorana napominje da su lanci restorana dobrovoljno radili na smanjenju soli, ali dodaje i da bi zakonski propisi o smanjenju količine soli bili kontraproduktivni.

“Dobrovoljni napori treba da budu u skladu sa tim da potrošači imaju određena očekivanja što se tiče mirisa i ukusa, pa bi promena ukusa smanjenjem soli trebalo da bude postepena kako bi se izbeglo gubljenje mušterija“, kaže on.

Napomena

Proizvođači brze hrane, kao i svi proizvođači, „brane svoje stavove i svoje firme“, ali činjenica je da većina njih samo brine o prodaji, jer „jako začinjena i slana hrana“ mami kupce, a o zdravlju malo ko brine.

Nama koji „ne znamo“ šta jedemo, ostaje preporuka da biramo manje slanu hranu (to je zdravije), ali i da manje solimo postojeću hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.