najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Brzi čistači organizma (1)

Antioksidansi su supstance koje, pored ostalog, mogu da vežu za sebe slobodne radikale i na taj način sačuvaju organizam od ovih “nesrećnih” molekula.

Slobodni radikali su molekuli kojima nedostaje jedan elektron u omotaču, što ih čini vrlo reaktivnim. U takvom stanju mogu da otmu elektron prvom molekulu na koji nalete, čineći ga nekompletnim i menjajući mu često i svojstva. Stoga prave puno problema unutar ćelije, kvareći mnoge hemijske procese, pa ih zbog toga treba neutralisati. To je posao antioksidanasa, koji se “žrtvuju” za nas vezujući molekule slobodnih radikala za sebe.

Desetine antioksidanasa koje poznajemo ovaj posao rade sa više ili manje uspeha. Nisu svi isti, niti je to svima primarna funkcija, pa se tako i oni rangiraju prema učinku. Zajednička mera kojom se opisuje njihov uspeh zove se ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ovu meru su osmislili istraživači Tafts univerziteta u Bostonu i predstavlja količinu oksidacionog agensa koju može da neutrališe antioksidacioni uzorak u određenoj jedinici vremena.

Ubacivanjem istih količina voća, povrća, vitamina i raznih drugih složenih ili izolovanih supstanci u epruvetu sa slobodnim radikalima – dobija se uvid u njihovu antioksidativnu snagu. Prema ovoj računici, vitamin C ima moć od 190 ORAC-a na svakih 100 miligrama. Vitamin E je dobio 135 ORAC-a na 100 IU, što su odlične vrednosti s obzirom na vrlo male količine supstanci, mada ih u tim količinama obično i unosimo.

Druge supstance, poput nekih vrsta voća, mogu imati izuzetno velike vrednosti ORAC-a, ali mereno u stotinama grama umesto u miligramima. Ipak, njih i unosimo u većim količinama, ili bi bar trebalo da ih unosimo.

Radi kratke ali upečatljive ilustracije, treba pomenuti da samo 100 grama borovnica razoruža istu količinu slobodnih radikala kao i 1.270 mg vitamina C ili 1.773 IU vitamina E. Borovnice sadrže i ove vitamine, ali i gomilu flavonoida, polifenola i drugih supstanci koje deluju kao antioksidansi. Spanać, recimo, u 100 grama menja 440 mg vitamina C, dok jagode u istoj količini deluju kao 915 mg ovog vitamina.

13 komentara
 1. Suzana Petković

  Svaka čast! Tekst je vrlo edukativan i koristan.

 2. Mladen Stajčić

  Članak je odličan, pogotovo za nas na pragu starosti. Primjenjujući ove savete možemo svoj starosni brod uvesti u mirnu luku.

 3. Uroš Jelić

  Članak je odličan. Nemam reči.

 4. Mile Stojanović

  Članak je zaista poučan, pogotovo u delu gde se objašnjava pojam slobodnih radikala, iako je čitalac malo uskraćen u delu gde bi se moglo izlistati koje sve namirnice sadrže antioksidante. Sigurno nisu samo borovnice.

 5. Milan Jovanović

  Tekst je vrlo poučan, kako za starije, tako i za mlađe, jer na mlađima svet ostaje. Apelujem na mlađe ljude da posvete više pažnje ishrani generalno, jer, nažalost, o tome se vodi malo računa. Posledice toga su alarmantne.

 6. Tatjana Marić

  Veoma mi se dopao tekst. Inženjer sam voćarstva te apelujem na sve kojima je ovaj tekst dostupan da ga dobro prouče i da spisku ovih namirnica koje čiste organizam dodaju obavezno malinu koja je veoma bogata antioksidansima. Elaginska kiselina može se naći samo kod maline, u značajnim količinama, a ona je jedan od najjačih antioksidanasa. Preporučene sorte su vilamet, miker i moling esploa.

 7. Bela Farkas

  Koliko masline sadrže antioksidanata?

 8. Filip S

  Ma borovnice su zakon!!! Suve, u kompotu, kao pekmez, same ili pomešane sa malinama kao sok, sa rakijom… Njam 🙂

 9. Vanja Iksentijević

  U članku se ne poštuju osnovni principi savremenog nutricizma.

 10. Milanija Petrović

  Članak je dobar, sviđa mi se.

 11. Aleksandar Dobošarević

  Svaka čast, veoma dobar, dovoljno stručan, a i popularan članak o antioksidansima. Dr Aleksandar Dobošarević

 12. Đura Rašić

  Veoma je korisno znati ove podatke, posebno u kasnijim godinama. Žao mi je što u mom mestu veoma teško (gotovo nikako) ne možemo doći do borovnice, ali tu je sok.

 13. Tanja Dragosavac

  Članak je dobar.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike