najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Brzi čistači organizma (2)

Preporuka istraživača iz Bostona je da dnevno treba uneti hranu koja ima ORAC kapacitet između 3.000 i 5.000.

Ukoliko treniramo, ovu brojku možemo uvećati bar za 20 %. Da bismo izbegli zbrku, evo malog podsetnika ORAC vrednosti za namirnice uobičajene u ishrani koje imaju antioksidativna dejstva.

Voće (100 grama) ORAC
Suvo grožđe 2830
Borovnice 2400
Jagode 1540
Maline 1220
Šljive 949
Avokado 782
Pomorandže 750
Crveni grejpfrut 739
Višnje 670
Kivi 610
Roze grejpfrut 495
Belo grožđe 460
Banane 210
Jabuke 207
Kajsije 175
Breskve 170
Kruške 110
Lubenice 100
Povrće (100 grama) ORAC
Beli luk 1939
Spanać 1260
Bareni spanać 909
Brokoli 890
Pasulj 460
Crni luk 450
Kukuruz 400
Krompir 300
Slatki krompir 295
Kupus 295
Tofu sir 205
Šargarepa 200
Paradajz 195

Vrlo je važno da se ne oslanjamo samo na vitamine koji su antioksidansi, poput vitamina C ili E, jer je to samo jedna od njihovih funkcija. Dodatak voća i povrća bogatog bojama pospešuje funkcije vitamina, preuzimajući na sebe deo antioksidativne uloge i oslobađajući ih za druge funkcije. Iako su voće i povrće najbolji izvor antioksidanata, jer ih možemo uneti u većim količinama, treba ih pažljivo birati.

Njihovi prirodni antioksidansi zaduženi su da sačuvaju njih same od oksidacionih procesa, truljenja i sl, tako da njihova moć opada svakim danom koji provedu na pijaci. Kada je reč o zamrznutim proizvodima, nema mnogo razloga za brigu, jer se oni zamrzavaju do 24 sata od berbe, čime se njihova svojsta čuvaju.

Posle obroka bogatog bojama (polifenolima, koji su vrlo moćni antioksidansi), kapacitet naše krvi da “lovi” slobodne radikale povećan je u narednih dva do sedam časova, što nas upućuje na potrebu da u tom roku obnovimo rezervu antioksidanasa, kako bi nam organizam bio uspešno odbranjen.

Ukoliko ne volite čvrstu hranu ujutru, a brinu vas slobodni radikali, slobodno u proteinski obrok ubacite borovnice ili jagode, a isti koktel napravite i posle treninga. Potom se opustite i uživajte u ostatku dana.

5 komentara
 1. Đura Sopček

  Zašto naučni lobi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji ćuti kada su u pitanju enzimi, koji su neuporedivo značajniji za naše zdravlje od vitamina i minerala zajedno?
  Odgovor je vrlo jednostavan: enzimi se ne mogu proizvoditi industrijski i tako stvarati ogroman profit, kao što je slučaj sa mineralima i vitaminima. Sigurno ste uočili pravu poplavu tableta i kapsula na tržištu. Čista sintetika… Biznis! Enzimi, kao nosioci života svake naše ćelije, nalaze se jedino u presnoj (termički neobrađenoj) hrani. Naš organizam stvara enzime do početka pete decenije života, a kada taj proces prestane, počinjemo naglo da starimo: oslabe nam vid i sluh, ispadaju zubi… Priroda je tako udesila da život na našoj maloj planeti nastaje iz semenke i jajeta!

 2. Milovan Ivanić

  Odličan i izuzetno poučan tekst!

 3. Stojan Đorđević

  Članak je odličan, ali je verovatno potrebno da se jave i drugi iskusni lekari i da iznesu svoja zapažanja.

 4. Rajko Miranovic

  Najzad odličan tekst iz oblasti ishrane, pre svega zbog preciznih podataka navedenih u tablici. Kažem najzad, jer su saveti tzv. nutricionista u raznim časopisima uglavnom potpuno bezvredni.

 5. Zora Kojović

  Odlično je, treba što više ovako poučnih članaka, jer je korisno znati kako sačuvati zdravlje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike