U trendu

Dve moćne namirnice koje Novaku Đokoviću daju nadljudsku energiju: Ima ih u svakoj prodavnici

Novak Đoković je nedavno na Rolan Garosu ušao u istoriju sa 23. osvojenim grend slemom. Osim fantastične igre, na Otvorenom prvenstvu Francuske videli smo i nervozu. Novak je baš na tu temu govorio na nedavnoj konferenciji i tom prilikom otkrio je šta konzumira na terenu, u pauzama meča.

„Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto“, nasmejao je Nole okupljene novinare.

Urme imaju prilično impresivne zdravstvene prednosti. Pored mnoštva vitamina i minerala, bogate su antioksidantima, potpomažu zdravlje organa za varenje, štite mozak i srce, podižu nivo energije i kondicije…

Tri urme sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata sa oko pet grama vlakana, gram proteina i nemaju masti. Ova količina obezbeđuje i manje količine širokog spektra hranljivih materija, uključujući vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan, piše hellomagazin.rs.

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu.

Bakar, kog takođe ima u urmama, pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućava telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da kosti ostanu zdrave, piše Azra.ba.

Pored ovog supervoća, Novak Đoković konzumira i banane, koje sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – i u kombinaciji sa vlaknima savršene su za trenutno povećanje energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dve banane dnevno osigurava dovoljno energije za naporni trening od devedeset minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.