U trendu

Evo koji hleb je najzdraviji, a ne košta bogatstvo

Kako pokazuje svetska statistika, Srbi su na drugom mestu neslavne liste konzumacije hleba i godišnje pojedemo čak 135 kilograma po osobi. Ako volite hleb, bilo bi dobro odabrati onaj koji je zdrav. Postoje vrste hleba koje blagotvorno deluju na probavni sistem, smanjuju nadutost i želudačne tegobe.

Analiza pet vrsta hleba pokazala je da je onaj od celovitih žitarica, konkretno od proklijale pšenice, najbolji i najzdraviji izbor.

Proklijali hleb je vrsta hleba napravljena od samljevenih celovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju – dok ne niknu. Ovaj proces podiže hranjivost hleba od celovitih žitarica na viši stepen, budući da klijanje zrna povećava sposobnost tela da apsorbuje hranjive materije.

To znači da proklijala pšenica ima nešto više vitamina i minerala od drugih vrsta hleba od celovitog zrna pšenice. Hleb od proklijale pšenice takođe se može opisati kao hleb od celovitog zrna, kao i svaki hleb napravljen od žitarica poput ječma, ovsa, spelta i pšenice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar