U trendu

Evo šta se događa s vašim telom ako svakog jutra pojedete jednu kašičicu meda

Kako objašnjavaju dijetetičari, med je prvenstveno izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše telo od raznih otrova i štetnih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje naše kože. Ipak, to su samo neke od mnogih dobrobiti svakodnevne konzumacije jedne kašičice meda, a najbolji su rezultati ako ga konzumiramo odmah ujutro.

Gubitak kilograma

Ako kojim slučajem pazimo na težinu ili nastojimo da skinemo suvišne kilograme, dijetetičari preporučuju izbegavanje svih slatkiša i namirnica na bazi šećera, ali ne i meda. Kako objašnjavaju, razlog je taj što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Osim toga, istraživanja dokazuju da med pospešuje naš metabolizam i tako doprinosi skidanju suvišnih kilograma, odnosno mršavljenju.

Bolji kvalitet kože

Kao što je ranije spomenuto, med je izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše telo od raznih toksina, a njegova antibakterijska svojstva takođe će poboljšati celokupno stanje naše kože. Naime, ona će izgledati kvalitetnije, sjajnije i čistije, a samim time i mlađe, prenosi Index.

Snižavanje holesterola

Sastojci meda navodno doprinose smanjenju nivoa holesterola, a dijetetičari tvrde da njegova svakodnevna konzumacija utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u telu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Jačanje zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema

Brojna istraživanja pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. U zavisnosti od mesta nastanka, suženje arterija može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili hroničnih glavobolja, a dijetetičari savetuju da svakodnevna konzumacija meda doprinosi smanjenju rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Bolje pamćenje i kvalitet sna

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda u borbi protiv stresa, obnavljanju ćelijskog antioksidativnog odbrambenog sistema i kao posledicu poboljšanju pamćenja. Osim toga, redovna konzumacija meda navodno pomaže i kod boljeg kvaliteta sna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.