U trendu

Grožđe – od hijeroglifa do vina

Kombinacija glatke strukture i slatkog ukusa učinila je ovo voće popularnim, bilo u vidu užine između obroka, ili u vidu dodatka voćnim i povrćnim salatama. Zahvaljujući tome što ga ima u mnogo raznih vrsta, sveže grožđe nam je na raspolaganju tokom čitave godine.
Zdravstvene koristi
Zahvaljujući kombinaciji svojih sastojaka, grožđe pomaže u održavanju zdravog i fleksibilnog mišićnog sklopa, u zaštiti od srčanih bolesti, u snižavanju holesterola, u smanjivanju rizika od Alchajmerove bolesti, u održavanju zdravlja plućnih krila i u borbi protiv hipertenzije. Razlog za mnoge dobre osobine koje se pripisuju crvenom vinu upravo je grožđe kao njegov glavni sastojak.
Osnovne osobine grožđa
Plod grožđa sastoji se od sitnih bobica sa glatkom kožicom oko želatinaste unutrašnjosti. Postoji puno vrsta grožđa i veoma su različite među sobom. Neke vrste sadrže npr. sitne semenke, a neke ne.
Neke vrste grožđa koriste se za jelo u prirodnom obliku, neke se koriste u proizvodnji vina, a neke za proizvodnju suvog grožđa. Smatra se da postoji više hiljada vrsta. Razlikuju se po boji, veličini, ukusu i drugim karakteristikama. Najzastupljenije boje su zelena, crvena, ćilibaržuta, modrocrna i roze.
Najpoznatije evropske vrste su:

  • Tomson – bez semenki, žuto zelene boje.
  • Carsko grožđe – sadrži semenke i roze je boje.
  • Crni korint – roze je boje, a plodovi su veoma sitni.

Poreklo grožđa
Grožđe ima dalekosežnu i bogatu istoriju. Smatra se da je divlje grožđe raslo i u praistoriji, a nađeni su dokazi da je proizvodnja grožđa bila poljoprivredna grana u Aziji 5000 p.n.e. Poput smokve, i grožđe ima bitnu ulogu u biblijskim parabolama, gde je nazvano "plodom vinove loze". Crteži ovog voća nađeni su i u egipatskim piramidama, među hijeroglifima.
Tokom grčke i rimske civilizacije, grožđe dobija još jednu bitnu ulogu, koja je opstala do danas: počinje da se koristi u proizvodnji vina.
U 19. veku, jedna vrsta insekta nenamerno doneta iz Amerike zamalo da uništi sve vrste grožđa od kojih se u ovoj zemlji proizvodilo vino. I danas u ovoj zemlji ima mnogo vinograda, kao i u Italiji, Španiji, Americi, Meksiku i Čileu.
Nekoliko ideja za serviranje
Grožđe sa začinima kuvajte na tihoj vatri, pa ga poslužite sa kuvanom piletinom.
Grožđe je odličan dodatak voćnim salatama.
Uz vino, servirajte grožđe i tvrdi sir.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.