U trendu

Hrana: mitovi o varenju

O hrani i varenju postoji mnogo zabluda, predrasuda i mitova; neke tvrdnje su tačne, neke delimično istinite, a neke potpuno pogrešne.
Ako vam se desi da progutate žvaku, vašem organizmu će biti potrebno 7 godina da je svari?
Iako činjenica da se progutana žvaka može zadržati u vašem organizmu u dužem vremenskom periodu, s obzirom na to da se ne razlaže u ustima kao druga hrana a ni sam stomak ne može sa lakoćom da je razloži – to ne čini ovu tvrdnju tačnom. Žvaka se ne lepi i ne zadržava u unutrašnjosti, već je sistem za varenje prosleđuje dalje, kao i sve ostalo, sve dok je vi ne izbacite preko stolice.
Začinjena hrana izaziva čir?
Nekada se smatralo da začinjena hrana povećava rizik od dobijanja čira. Ova tvrdnja se više ne smatra tačnom. Naime, uzrok većine čireva jeste ili infekcija izazvana bakterijom helicobacter pulori, ili prekomerna upotreba lekova kao što su aspirin, ibuprofen i sl. Začinjena hrana (so, ljuta aleva paprika…) može samo dodatno iritirati već postojeći čir, ali ga ne može izazvati. Prirodni začini od nekih biljaka mogu čak smanjiti tegobe nastale usled čira.
Podizanje teškog tereta prouzrokuje kilu?
Iako se kila (bruh) najpre uoči nakon podizanja nečeg teškog, samo podizanje tog tereta najverovatnije nije pravi uzrok kile. Kile izaziva kombinacija pritiska i defekta ili slabosti mišića koji se nalaze sa unutrašnje strane abdomenalnog prostora. Ono što se desi jeste da organ ili masno tkivo "iskoči" kroz otvor u mišićima nastao usled nekog defekta (najčešće urođenog). Najčešće vrste kile koje se javljaju jesu: preponska (ingvinalna), femoralna, pupčana i hijatalna (gornji deo stomaka).
Jedini uzrok ciroze jetre je alkoholizam?
Iako se kao prva posledica alkoholizma uvek navodi ciroza – stanje u kojem zdrave ćelije jetre bivaju oštećene i zamenjene tkivom sa ožiljcima – alkoholizam je odgovoran za svega polovinu slučajeva ciroze jetre u svetu. Tačno je da neumereno konsumiranje alkohola skoro uvek vodi do izvesnih oštećenja jetre, ali to uvek ne podrazumeva i pojavu ciroze. U druge najčešće uzročnike ciroze spadaju hepatitis B i hepatitis C.
Pasulj zadaje najveće probleme sa varenjem?
Uprkos gomili šala i viceva na račun pasulja i nadimanja, pasulj nije krivac broj jedan kad je reč o gasovima. Ta čast zapravo pripada mlečnim proizvodima, a što više starimo, i sposobnost našeg tela da apsorbuje laktozu iz mleka slabi. Dakle, prelazak na manje masne mlečne proizvode znači i manje problema sa gasovima.
Cigareta ublažava gorušicu?
Nasuprot opšteprihvaćenom mišljenju pušača da cigareta spasava od gorušice, pušenje zapravo samo doprinosi gorušici. Nikotin ima tu sposobnost da opusti donji sfinkter (mišić-stezač) jednjaka, čime omogućava stomačnoj kiselini da se vrati nazad u jednjak, a upravo je ovo vraćanje stomačne kiseline glavni uzrok gorušice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.