Hrana za mladalački izgled

Foto: Gromovataya/Pixabay.com

Poznato je da ishrana utiče na mnoge aspekte našeg tela (i duše). Pomoću pravilne ishrane, možete imati divnu kožu, odlično zdravlje i mnogo energije.

Da li je moguće imati sjajnu kožu, svilenkastu kosu i mišićavo telo i posle četrdesete godine? Apsolutno! Danas se mnoga naučna istraživanja bave takozvanim “antiejdžingom”, tj. raznim taktikama kako da zadržimo zdravlje i lep izgled i u poznim godinama.

Evo nekih korisnih saveta stručnjaka o tome.

Jedite “šarenu” hranu na 4-5 sati!
Kako godine prolaze, vaša prirodna antioksidantska zaštita kože opada. Pa ipak, ako je vaša ishrana bogata voćem i povrćem lepih boja, onda možete usporiti pojavu bora. Postoji na stotine antioksidanata, ali najvažniji su vitamin C (ima ga u paradajzu, limunu, grejpfrutu, narandži, ljutim paprikama i dr), vitamin E (ima ga u orasima i avokadu), polifenoli (u bobičastom voću), kvercetin (u belom luku i brokoliju) i karotenoidi (u lisnatom povrću, krompiru i dr).

Pijte više tečnosti!
Kako starimo, naš osećaj žeđi se menja, postajemo podložniji dehidrataciji. Jedna od prvih posledica je manja elastičnost kože i pojava prvih finih linija. Osam čaša vode dnevno je poželjna količina. Ako niste ljubitelj vode, zamena može biti zeleni čaj ili nemasno mleko. Voće i povrće sadrže prirodnu tečnost, što im daje sočnost. Najbolji “antiejdž” učinak postići ćete ako za ručak ili večeru jedete goveđu supu. Za doručak možete jesti musli u nemasnom ili sojinom mleku.

Koristite 30% kalorija iz proteina!
Posle tridesete godine, vaša mišićna masa smanjuje se za 3-8% po dekadi. Posledica toga je manja snaga i energija. Lekovi za ovu pojavu su redovan kondicioni trening i ishrana bogata proteinima. Naučno je dokazano da visok unos proteina čuva mišićnu masu žena iznad pedesete. Proteini su takođe ključ za suzbijanje umora, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i za regeneraciju i rast ćelija. Stručnjaci predlažu da 30% dnevnog unosa kalorija dobijate iz hrane bogate proteinima, poput živinskog mesa, morskih plodova, koštunjavih plodova, nemasnih proizvoda i iz namirnica od soje.

Uvrstite u ishranu najrazličitije žitarice!
Integralne žitarice su bogate antioksidantima, a ima ih puno vrsta, npr. braon pirinač, proso, ovas, zob i dr.

Izgledajte lepo i u zrelim godinama.

2 komentara

  • Gordana Cvetić

    Ima li neko ideju kako popraviti nivo leukocita i trombocita? DG. Leukopenija na donjoj granici. Razlog: verovatno pad imuniteta, česte virusoze (herpesi i sl.) i puno tableta tokom jedne druge terapije koja je prošla. Do sada sam uzimala zdravu hranu, koštice kajsija, vitamine i reisi gljivu, i držala pod kontrolom (nije se pogoršavalo, padalo nadole), ali nisam znatno popravila leukocite i trombocite.

  • Zora Vukadinović

    imam 55 godina, po obrazovanju sam agronom i moja profesionalna deformacija je stalna kontola onoga što jedem, poreklo, način proizvodnje, organo-leptički sadržaj i ostalo. Zdrava sam, ne znam kako me drugi vide, ali sam jako zadovoljna svojim izgledom i mentalnim zdravljem. Pozdrav i zahvalnost za ovakve preporuke stanovništvu, koje mora čuvati našu dobru genetsku konstituciju za buduće generacije, jer je to jedan od osnova opstanka tako lepog i pametnog naroda kao što smo mi.

Ostavite komentar