U trendu

Isprobajte: 6 namirnica umiruju bol u grlu

Savladajte dosadne zimske prehlade hranom
Hladni dani su pred nama i verovatno već imate zagušen nos ili grlobolju. Ako vam tradicionalni lekovi sa slanom vodom i apotekarske tablete baš i ne pomažu kod upale grla, došlo je vreme da isprobate nešto novo. Da gutanje bude manje bolno, jedite sledeću hranu…

1. Slatki koren -sladić

Slatki koren može pojačati vaš imuni sistem jer povećava proizvodnju T-ćelija važnih za otpornost kada se redovno konzumiraju. Pored toga, mleveni ekstrakt sladića značajno smanjuje bol u grlu.

2. Žalfija

Otopite osušene listove žalfije u šolji tople vode. Kadulja pomaže u smanjenju upale i vekovima se koristi za ublažavanje svih vrsta fizičkih tegoba. Jedno istraživanje je čak pokazalo da, kada se koristi u kombinaciji sa američkim slanim sprejom, deluje jednako efikasno kao i uobičajeni analgetici.

3. Sladoled

Hladna hrana olakšava bol (a uz to je ukusna). A ako ste zabrinuti zbog mlečnih proizvoda za koje se zna da pogoršavaju kašalj, ne brinite. Novo istraživanje pokazalo je da ako niste alergični na mlečne proizvode, mlečna kiselina ne pospešuje proizvodnju sluzi i ne pogoršava kašalj.

4. Čaj

Klasičan čaj – bez kofeina ili bilo kojeg ukusa može ublažiti bol i pomoći vašem telu da se bori sa infekcijama. Pripremite šolju čaja od đumbira, kamilice, zeleni ili crni čaj i iskoristite njihove dodante efekte u smanjenju stresa, povećanju fokusa i ublažavanju upale.

5. Med

Još jedan spasilac za koji sigurno već znate. Ukusni med ima dokazano antimikrobno i protivupalno dejstvo koje pomažu u uklanjanju infekcije i ublažavanju bolova. Može li biti išta bolje od potpuno prirodnog i ukusnog leka?

6. Đumbir

Ovaj koren čudnog izgleda može vam izgledati malo zastrašujuće, ali đumbir je pun protivupalnih svojstava koja mogu umiriti iritaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.