U trendu

Kakao za zdravstvene probleme

Kakao pozitivno utiče na zdravlje i može, pored ostalog, da smanji krvni pritisak i poboljša holesterol, zaključci su nove naučne studije sprovedene na Harvardu. Kakao se i kroz istoriju i narodnu medicinu koristio kao lek, a sada je to korišćenje dobilo i naučnu osnovanost.
Rezultati i zaključci pomenutih istraživanja nedavno su prezentovani u Atlanti na stručnom savetovanju o ishrani i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje
Istraživanje je vršeno na uzorku od 2.575 učesnika koji koriste kakao u ishrani. Ustanovljeno je da je kakao povezan sa smanjenjem krvnog pritiska, poboljšnjem kvaliteta krvnih sudova, poboljšanjem nivoa holesterola…
Erik Ding (Eric L. Ding) sa Harvard Medical School smatra da očigledne zdravstvene beneficije dolaze iz polifenolidnih flavonoida u kakaou koji imaju potencijal da spreče bolesti srca. Flavonoidi su antioksidansi koji se najčešće nalaze u voću, povrću, čaju, vinu i kafi.
Kakao flavonoidi su dobri za holesterol
Analize su pokazale da osim smanjenja krvnog pritiska i poboljšanja krvnih sudova, flavonoidi iz kakaoa smanjuju "loš" holesterol (LDL) kod ljudi ispod 50 godina starosti i povećavaju dobar holesterol (HDL).
Flavonoidni iz kakaoa smanjuju faktore rizika za dijabetes – glavni faktor rizika za kardiovaskularna oboljenja. Ovim istraživanjima utvrđeno je da kakao pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Namirnice bogate flavonoidima iz kakaoa ne povećavaju nivo triglicerida niti utiču na povećanje telesne težine (ne uzrokuju gojaznost). Trigliceridi su vrsta masnoća u krvi koje su povezane sa koronarnim bolestima arterija, kada je njihov nivo iznad normale.
Potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdile sve zdravstvene koristi od kakaoa
Veći broj prethodnih studija analizirao je kratkoročna istraživanja o uticaju kakaoa na zdravlje, i to uglavnom kakaoa bez šećera (čokolade za kuvanje).
Ding i njegove kolege kažu da u novim istraživanjima treba ispitati uticaj kakaoa na zdravlje u sadejstvu sa šećerom i mastima, u čokoladama i slatkišima. Za to je potrebno vršiti veći broj istraživanja kako bi se utvrdili svi rizici i korisni efekti na srce i krvne sudove od ishrane komercijalno dostupnim čokoladama.
Iako su ranija naučna istraživanja utvrdila da kakao smanjuje rizike od infarkta, još nije poznato kolika je potrebna dneva doza kakaoa u čokoladi i u dnevnoj ishrani za poboljšanje zdravlja. U daljim istraživanjima treba naći tačan i stručan odgovor na ovo pitanje. Takođe je važno utvrditi direktni uticaj kakaoa (crne čokolade…) na sprečavanje srčanih udara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.