U trendu

Koje meso povećava, a koje smanjuje plodnost muškarca?

Retko koji čovek može da kaže da ne voli meso, a na zdravlje, pored količine pojedenog mesa, može uticati i vrsta mesa.

Kako vrsta mesa koja se jede utiče na muškarce?

Naučnici već znaju da zdrava ishrana i zdrava hrana bitno utiču na kvalitet i pokretljivost muške sperme. Pokazalo se, recimo, da piletina u odnosu na slaninu i kobasicu poboljšava plodnost muškarca.

Ranije studije nisu dokazale direktnu uzročno-posledičnu vezu mesa u ishrani i plodnosti muškaraca, a nije bilo ni preciznih zaključaka o tome kako izbor hrane utiče na mušku plodnost.

Zato su Američki istraživači kod jedne veće grupe muškaraca i njihovih partnerki proučavali 246 cilusa veštačke oplodnje – IVF (in-vitro fertilisation) .  Podsećamo da je IVF klasičan tretman programa vantelesne oplodnje. Proučavanje je vršeno u periodu između 2007. i 2014. godine. IVF ciklusi su bili sa direktnim ubrizgavanjem sperme muškarca u matericu žene i bez toga.

Muškarci su tokom tretmana detaljno anketirani o ishrani i navikama u ishrani. Procentualno gledano, 31% muškaraca jelo je samo piletinu, 22% je jelo mesne prerađevine kao što je konzervisano meso, kobasica i slanina, a svega 3% bilo je ne-mesnoj ishrani (vegetarijanskoj).

Pokazalo se da nije bitna količina mesa koja se pojede, već je bitna vrtsa mesa. Ispostavilo se da su muškarci koji su jeli samo piletinu za 13% imali bolje rezultate u odnosu na druge učesnike u pogledu plodnosti njihove sperme.

U grupi muškaraca koja je koristila prerađeno meso, oni koji su najmanje jeli prerađeno meso imali su za 82% bolje rezultate što se tiče oplodnje jajašceta partnerke.

Dr Rebeka Sokol u svom saopštenju navodi da su mnoge studije do sada pokazale da dijete mogu da utiču na plodnost muškaraca i žena, ali smatra da su takve dijete toliko kompleksne da je teško odrediti kako pojedine vrste hrane mogu da utiču na reproduktivne rezultate.

Zaključak studije je da vrsta mesa koju muškarac unese u organizam utiče na sposobnost njegove sperme da oplodi jaje, pa se zbog svega toga apeluje na zdravu ishranu kao radikalnu promenu u želji za potomstvom.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su nedavno u časopisu koji se bavi ferilitetom i sterilitetom „Fertility and Sterility“. U studiji nije navedeno ali podsećamo da plodnost poboljšavaju zdrava ishrana (voće, povrće i vitamini), zdave navike i fizička aktivnost, a da su po plodnost pogubni: gojaznost, alkohol, droga i pušenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.