U trendu

Koliko dugo mogu izdržati kuvana jaja da se ne pokvare

Kuvana jaja su ukusna i hranljiva namirnica koju možete jesti za doručak, ručak i večeru tokom cele godine, samo ako vam ne dosade. Ipak, važno je znati koliko ona zapravo mogu izdržati pre nego što se pokvare.

Međutim, mnogi se sete kuvanih jaja tek kada se približi Uskrs, ali bilo bi dobro da barem dva puta nedeljno unosite ovu namirnicu u svoj organizam zbog proteina koji se u njoj nalaze.

Ali, koliko kuvana jaja mogu da izdržati ako ih držimo u frižideru?

Najbolja opcija je da tvrdo kuvana jaja držite u frižideru. Ukoliko ih tako čuvate i u ljusci, mogla bi da izdržati nedelju dana. Međutim, ukoliko oljuštite jaje, bez obzira kako ga čuvate bilo bi poželjno da ga pojedete istog dana.

Jaja se čuvaju na temperaturi od četiri stepeni ili na manjoj u originalnoj (kartonskoj) kutiji, na polici koja je unutar frižidera, a ne u vratima, i što dalje od hrane jakog mirisa.

Ne preporučuje se zamrzavanje kuvanih jaja.

Koliko kuvana jaja mogu izdržati na sobnoj temperaturi?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti jasno ističe da je sva hrana koja se drži dva sata van frižidera već pokvarena, a to važi i za kuvana jaja. Štaviše ukoliko se kuvana jaja nalaze u jako toplim prostorijama ili negde blizu roštilja ili nekog drugog izvora toplote, onda se smatraju pokvarenim posle samo jednog sata.

Naime, kad budete služili išarana i obojena kuvana jaja za Uskrs morate voditi računa da ih na trpezi ne držite duže od dva sata i da ih posle toga vratite u frižider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.